Protest al taximetriştilor, mâine, în centrul Iaşului. Ce zone vor fi afectate?

0
906

Aceştia cer autorităţilor să intervină pentru stoparea „pirateriei“ şi pentru a-i controla mai strict pe şoferii ce fac transport alternativ: Uber, Clever etc. Un act normativ în acest sens este în vigoare de la 1 februarie.

Circulaţia în centrul Iaşului va fi blocată mâine timp de circa trei ore, în intervalul 10:00 – 13:00, în zona Palatului Culturii, de un nou protest al taximetriştilor. Reprezentanţii firmelor de taxi solicită autorităţilor să intervină pentru „stoparea pirateriei“ şi efectuarea de controale la şoferii care fac transport alternativ. „Acum există cadrul legal, solicităm instituţiilor de resort să intervină“, a declarat ieri Mircea Manolache, unul dintre organizatorii protestului. El a făcut referire la un act normativ intrat în vigoare de la 1 februarie prin care sunt reglementate activităţile de transport alternativ.

Condiţii dure pentru transport alternativ

Printre altele, un astfel de transport se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicaţiilor, autoturismele trebuie să deţină autorizaţie pentru transport alternativ, iar şoferul un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transport persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), autoturismele cu care se efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: maximum 5 locuri (inclusiv al şoferului), să aibă inspecţia tehnică periodică realizată la fiecare 6 luni, la momentul cursei trebuie să răspundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei şi, nu în ultimul rând, să deţină copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ. În plus, autoturismele înregistrate pe platforma digitală trebuie aă aibă afişat la vedere un ecuson pentru transport alternativ. Totodată, şi în cazul conducătorilor auto sunt stabilite o serie de prevederi care trebuie îndeplinite cumulativ (vârsta minimă de 21 ani, permis cu o vechime de cel puţin 2 ani, aviz medical, aviz psihologic etc.). Nerespectarea noului cadru legal le poate aduce şoferilor de transport alternativ amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei.

Zonele afectate

Acţiunea de protest va avea loc în intervalul 10:00 – 13:00, iar arterele de circulaţie afectate vor fi str. Anastasie Panu (tronson cuprins între intersecţia cu str. Sfântul Lazăr şi şcoala „Gheorghe Asachi“), str. Palat (tronsonul cuprins între şcoala Asachi şi sediul BCR – intersecţie str. Sf. Lazăr) şi str. Costache Negri (tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Armeană şi intersecţia cu str. Anastasie Panu). Mijloacele de transport public în comun şi maşinile de intervenţie vor avea acces în zona restricţionată pe toată durata protestului. În acelaşi interval de timp menţionat va fi închis accesul auto în parcarea din faţa Palatului Culturii. „Parcarea autovehiculelor de transport persoane în regim de taxi participante la acţiunea de protest se va face pe str. Anastasie Panu şi str. Palat până la sediul BCR. Este interzisă oprirea sau staţionarea autovehiculelor participante la acţiunea de protest pe căile de rulare a tramvaielor“, se arată într-o dispoziţie a primarului Mihai Chirica prin intermediul căreia a fost autorizată acţiunea taximetriştilor.