Proiect MAI: sancțiuni mai dure pentru șoferii care conduc în sens invers pe autostradă sau care merg pe banda de urgență

0
1068

Ministerul de Interne pregătește un proiect de act normativ pentru modificarea sancțiunilor din Codul Rutier, prin care vrea să mărească la 120 de zile perioada de suspendare a permisului de conducere în cazul mersului pe sens invers sau întoarcerii pe autostradă. Șoferii care conduc pe banda de urgență a autostrăzii vor fi sancționați și cu suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile. Totodată, MAI are în vedere reanalizarea cadrului legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.

“Executarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația în sens contrar direcției de mers pe calea unidirecțională, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Potrivit aceluiași proiect de act normativ, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, se are în vedere la nivelul MAI, reanalizarea cadrului legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire a conducătorilor de autovehicule, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Georgian Drăgan, potrivit Digi24.ro.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, acțiunile desfășurate de Poliția Română, în primele 7 luni ale acestui an, pentru prevenirea accidentelor rutiere.

“Conform datelor extrase din bazele de date ale Direcției Rutiere, evoluția accidentelor grave, înregistrate în primele 7 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021, se prezintă astfel:

În anul 2019, la nivel naţional, s-au înregistrat 4.421 de accidente, soldate cu decesul a 894 de persoane şi rănirea gravă a altor 4.200.

În anul 2020, la nivel naţional, s-au înregistrat 3.637 de accidente, soldate cu decesul a 812 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.344.

În anul 2021, la nivel naţional, s-au înregistrat 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane şi rănirea gravă a altor 2.004.

Ca o concluzie, se observă o scădere semnificativă a accidentelor rutiere grave, în acest an, față de anii trecuți, însă, în același timp, numărul persoanelor decedate este în ușoară creștere.

Anul acesta ne-am confruntat cu situația în care, în cadrului unui singur accident rutier, au fost mai multe persoane decedate.

Sancțiunile contravenționale aplicate și infracțiuni

În primele 7 luni ale acestui an, principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat persoane, se prezintă astfel:

  1. Viteza neadaptată la conduțiile de drum – 106 accidente, în urma cărora au decedat 119 persoane, iar alte 38 au fost grav rănite.
  2. Traversare neregulamentară pietoni – 75 de accidente, în urma cărora au decedat 76 de persoane, iar alta a fost grav rănită.
  3. Pietoni pe partea carosabilă – 58 de accidente, în urma cărora au decedat 58 de persoane.

Dacă este să ne referim la activitățile de combatere a principalelor cauze generatoare de accidente, vă pot transmite că anul acesta, până în prezent, au fost aplicate aproape 460.000 de sancțiuni contravenționale.

 Totalul sancțiunilor contravenționale aplicate, la nivel național, pentru nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice în perioada de referință este de peste 890.000.

În ceea ce privește faptele de natură penală, constatate în perioada de referință, situația se prezintă în felul următor:

Aceste contravenții și infracțiuni au fost constatate în cadrul acțiunilor desfășurate de Poliția Română, și o să ofer câteva date aici.

  1. Poliția Română acționează permanent pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, însă, ca urmare a situației operative înregistrată în ultima perioadă, la nivel național, caracterizată printr-un risc rutier crescut, perioadă în care s-au produs mai multe accidente rutiere colective, inclusiv evenimentul tragic produs în județul Bacău, soldat cu decesul a 7 persoane și vătămarea corporala a altor 5, la nivelul Poliției Române s-a dispus ca în perioada 29.07 – 10.08.2021, să se desfășoare inclisiv acțiuni regionale, în sistem integrat, pe raza tuturor județelor, a municipiului București și a Autostrăzilor, cu angrenarea de polițiști de la județele limitrofe.
  2. Referitor la ziua de ieri, la nivel național, s-au produs 6 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 11 persoane, produse pe fondul următoarelor posibile cauze:

– nepăstrarea distanței de siguranță: județul Timiș – soldat cu decesul a 3 persoane;

– pătrundere pe sens opus: județul Ialomița – soldat cu decesul a 2 persoane;

– depășire neregulamentară: județul Brașov – soldat cu decesul a 2 persoane;

– circulație pe banda de urgență: Autostrada A1 București – Rm. Vâlcea, soldat cu decesul a 2 persoane;

– neacordare prioritate vehicule: județul Arad – soldat cu decesul unei persoane;

– neasigurare la manevra de întoarcere: județul Arad – soldat cu decesul unei persoane.

Tot ieri, la nivel național, au fost organizate 6 acțiuni regionale, pe raza județelor Buzău, Brasov, Covasna, Dâmbovița, Harghita și Prahova,  context în care au fost aplicate 1.310 sancțiuni contravenționale, reținute 125 de permise de conducere, retrarse 23 de certificate de înmatriculare și constatate 6 infracțiuni. Se impune a fi precizat faptul că, acest tip de acțiuni regionale vor continua, așa cum am precizat anterior, până la data de 10 august.

  1. De asemenea, s-a mai constatat faptul că, în ultima perioadă s-au produs mai multe accidente rutiere grave pe fondul oboselii la volan, fapt pentru care, la nivel național, au fost organizate acțiuni preventiv-educative, dimineața, în cadrul cărora, polițiștii rutieri au oprit în trafic vehiculele care au parcurs o distanță considerabilă oferindu-le conducătorilor auto o cafea și recomandarea de a face pauze, pentru a evita instalarea stării de oboseală.

Referitor la acest subiect precizez că, în ultima perioadă, acest tip de accident este produs de conducătorii de autoturisme care parcurg distanțe mai mari, de regulă către zonele turistice ale României, și nu de cei care conduc autocaminoane.

Referitor la evenimentul din Sibiu, din primele cercetări rezultă faptul că, la data de 23.07.2021, în jurul orei 0808, conducătorul unui autoturism, în vârstă de 72 de ani, în timp ce se deplasa pe strada Calea Șurii Mici, din direcția de mers municipiul Sibiu către DN1, la intersecția cu DN7H, nu ar fi respectat semnificația indicatorului rutier ,,Cedează trecerea” și ar fi pătruns în intersecție, fără a acorda prioritate de trecere unui ansamblu TIR, care se deplasa pe drumul prioritar DN7H, din direcția de mers DN1 (municipiul Sibiu) către autostrada A1.

În urma producerii accidentului a rezultat decesul tuturor celor patru ocupanți ai autoturismului.

Ceea ce este foarte important de precizat, în zona de producere a accidentului, intersecția este dirijată prin indicatorul de prioritate ,«Cedează trecerea», care la momentul producerii accidentului era într-o stare de degradare.

După acest tragic eveniment, indicatorul rutier a fost schimbat de către administratorul drumului public.

Deficiențe semnalizare rutieră

Tot la nivel național, în urma verificărilor efectuate în teren de către polițiștii rutieri au fost identificate numeroase deficiențe de infrastructură și semnalizare rutieră, precum:

– lipsa unor indicatoare rutiere;

– indicatoare rutiere degradate, deformate.

– lipsa sau degradarea excesivă a marcajelor rutiere;

– deteriorări ale părții carosabile (gropi, denivelări etc);

– elemente de siguranță ale drumului lipsă sau degradate (parapet de protecție, de siguranță etc);

– prezența unor obstacole, ori a vegetației care s-a dezvoltat în zona drumului public, fiind obturată astfel vizibilitatea indicatoarelor;

– semnalizarea necorespunzătoare a unor intersecții de drumuri,

– necorelarea semnalizării rutiere verticală cu cea orizontală.

De asemenea, o problema importantă o reprezintă lipsa parapetului de protecție axial pe drumurile cu 4 benzi, care practic ar elimina accidentele rutiere cauzate de pătrunderea vehiculelor pe contrasens.

Având în vedere deficiențele constatate, poliția rutieră a solicitat administratorilor drumurilor publice remedierea acestora, în primele 7 luni ale anului 2021 fiind transmise, la nivel național, un număr de 3.149 de informări, dintre care:

– 58 pentru autostrăzi;

– 638 pentru drumuri naționale;

– 636 pentru drumuri județene;

– 531 pentru drumuri comunale;

– 1.286 pentru străzile din interiorul localităților.

Totodată, la nivel național, au fost aplicate 350 de sancțiuni contravenționale factorilor responsabili, după cum urmează:

– 113 administratorilor de drum;

– 237 executanților de lucrări.

În continuare o să mă refer la Situația panourilor cu mesaje variabile și a camerelor de monitorizare a traficului rutier pe autostrăzi:

Astfel, pe autostrăzile din România există 100 de panouri cu mesaje variabile, dintre care doar 36 funcționale.

Ceea ce doresc să subliniez este că, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și pentru scăderea numărului persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, trebuie ca mai mulți ,,actori”, dacă îi putem numi așa, să-și aducă aportul, fiecare conform competențelor, iar participanții la trafic trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate.

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul  de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”, a transmis Georgian Drăgan.