Primăria Iaşi îşi cere scuze pentru confuzia creată de măsurile anti-poluare

0
1120

Printr-un comunicat de presă, Primăria Iaşi îşi cere scuze opiniei publice pentru prezentarea incompletă a măsurilor gândite privind reducerea poluării cauzate de traficul rutier în Municipiul Iași şi a prezentat, mai pe larg lista propunerilor făcute de municipalitate. Primăria intenţionează să introducă o taxă de congestie după modelul Londrei, Milano sau Madrid.

Iată măsurile comunicate de administraţia locală:

  1. Prima propunere se referă la restricționarea graduală a circulației autovehiculelor poluante pe timp de zi, în funcție de nivelul de poluare.
  2. A doua propunere, pe care o lansăm cu această ocazie, se referă la interzicerea graduală, după anul 2020, a autovehiculelor poluante, în funcție de norma de poluare.
  3. A treia propunere este cea propusă Comisiei Europene – Direcția Generală pentru Mediu, prin care Primăria Municipiului Iași dorește să acorde vouchere prin care să răscumpere de la ieșeni autoturismele poluante. Proiectul se intitulează „Inițiativă-pilot pentru o guvernanță locală integrată de mediu (Pilot-initiative for integrated local environmental governance) – «Our AIR»”.
  4. A patra propunere vizează modernizarea întregului parc auto al Primăriei Municipiului Iași și al societăților și direcțiilor subordonate din fonduri de la bugetul local, fonduri nerambursabile sau alte surse.
  5. A cincea propunere se referă la introducerea unei taxe de congestie după modelul celei introduse în orașele Londra, Goteborg, Milano, Madrid etc.

 

În acest moment, în Municipiul Iași, sunt înmatriculate circa 117.000 de autovehicule, la care se adaugă aproximativ 25.000 de autovehicule care tranzitează sau staționează temporar în oraș. Conform raportărilor, la orele de vârf se înregistrează indici de trafic foarte mari, ducând de multe ori la ambuteiaje în intersecțiile intens circulate din oraș.

Una dintre propuneri, care a fost deja lansată public, se referă la interzicerea utilizării autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv non-Euro, în intervalul orar 6.00 – 22.00, urmând ca, gradual, să fie interzise, după anul 2021, și alte categorii de autovehicule.

A doua propunere se referă la interzicerea vehiculelor poluante începând cu anul 2020, fiind formulată după cum urmează:

„Sunteți de acord ca Primăria Municipiului Iași să introducă în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care să interzică utilizarea autovehiculelor poluante după următorul principiu:

  • din 2020, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iași a tuturor vehiculelor sub Euro 3 (anume Euro 2, Euro 1 și non-euro);
  • din 2022, interzicerea utilizării pe raza Municipiului Iași a tuturor vehiculelor sub Euro 4 (anume Euro 3, Euro 2, Euro 1 și non-euro)?”

Interdicția se referă înclusiv la autovehiculele care doar tranzitează Municipiul Iași, indiferent de proveniența lor, spun reprezentanţii primăriei. În plus, Primăria Municipiului Iași propune creșterea cuantumului impozitului pentru autovehiculele Euro 4 începând cu anul 2025, ca și pentru vehiculele Euro 5 începând cu anul 2028.

Aceste măsuri vor fi însoțite de altele menite să încurajeze achiziționarea și utilizarea autovehiculelor hibrid și electrice, după cum urmează: diminuarea cu 50% a impozitului la mașinile hibrid până în anul 2024 inclusiv, precum și anularea impozitului pentru orice tip de autovehicul electric.

 

Liberalii cer referendum pe problema poluării

“Continui să spun că trebuie consultați specialiștii în mediu, trebuie ajuns la un consens privind măsurile de combatere a poluării pe termen scurt, mediu și lung! Nu poți începe direct cu interdicții care nu au mai fost implementate de nici un oraș din România sau din Europa. Asemenea măsuri drastice sunt pur propagandistice și înseamnă pasarea problemei dinspre administrație spre populație! PNL nu va cădea în capcana Primăriei Iași, deoarece noi, liberalii, am prezentat de fiecare dată cu măsuri concrete și realizabile de combatere a poluării și le tot prezentăm de patru ani de zile neîncetat! Credem că demersul firesc în acest moment, odată lansată această temă în spațiul public, este chiar convocarea unui referendum de consultare ieșenilor în privința măsurilor anunțate de către primar”, a declarat deputatul PNL, Marius Bodea.