Preţul ţiţeiului a înregistrat marţi o creştere de peste 6% pe pieţele asiatice, recuperând o parte din pierderile înregistrate luni, pe fondul speranţelor că războiul preţurilor declanşat de marii producători mondiali de petrol, Arabia Saudită şi Rusia, nu va continua, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În jurul orei 1:15 GMT, cotaţia futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 2,31 dolari, sau 6,7%, până la 36,67 dolari în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,79 dolari, sau 5,8%, până la 32,92 dolari, după ce luni cotaţiile au înregistrat o scădere de aproape 25%. Este vorba de cea mai mare scădere procentuală înregistrată într-o singură zi de preţul petrolului după data de 17 ianuarie 1991, când a izbucnit primul război din Golf.
Piaţa aurului negrului a fost afectată de decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic preţul ţiţeiului, adoptând o strategie de pământ pârjolit după eşecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia. La aceste negocieri părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus.
Pe partea cererii, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a avertizat luni că cererea mondială de petrol va înregistra în acest an prima sa contracţie de după 2009, în condiţiile în care activitatea economică mondială va stagna din cauza coronavirusului.
Conform celor mai recente estimări ale IEA publicate luni, cererea mondială de petrol va fi de 99,9 milioane de barili pe zi (bpd) în 2020, cu aproximativ 90.000 de barili pe zi mai mică decât în 2019. Este pentru prima dată după 2009 când cererea mondială de petrol va scădea în ritm anual. IEA a avertizat că, în conformitate cu un scenariu pesimist, conform căruia guvernele nu vor reuşi să ţină sub control răspândirea coronvirusului, consumul de petrol ar putea scădea chiar şi cu 730.000 bpd comparativ cu 2019.