Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a afirmat duminică că summitul formatului București 9 găzduit luni de președintele Klaus Iohannis și participarea, pentru prima oară, a unui președinte al Statelor Unite reprezintă succese ale României, subliniind totodată că șeful statului l-a invitat pe omologul său american, Joe Biden, să efectueze o vizită în România, informează CaleaEuropeană.ro în cadrul unui articol.
Ministrul de externe a vorbit la emisiunea Insider Politic de la Prima TV despre rezultatele Summitului B9, reunește statele de pe flancul estic al NATO, arătând că acest format se bucură de susținerea Alianței Nord-Atlantice și este privită ca o contribuție la summitul aliat din 14 iunie. Aurescu a catalogat de asemenea participarea online a preşedintelui Joe Biden la summit-ul de la Bucureşti drept un succes, el subliniind că “diplomaţia în general, de un an şi ceva, s-a mutat în online, cu unele excepţii în funcţie de evoluţiile situaţiei pandemice” şi arătând că şi preşedinţii altor state au participat la summit tot de la distanţă.
“De ce a venit preşedintele Biden? Tocmai pentru că summitul acesta şi formatul B9 în general a căpătat o consistenţă deosebită în ultimii ani şi aceasta graţie eforturilor pe care România, împreună cu Polonia dar şi cu celelalte state de pe flancul estic le-au făcut tocmai pentru a aduce regiunea Mării Negre pe agenda Alianţei Nord-Atlantice. Este un progres pe care îl putem vedea de la summit la summit NATO – dacă ne uităm de la summitul din 2014 până în prezent, cu un vârf deosebit la summit-ul NATO din 2016, respectiv cel din 2018, atunci când graţie eforturilor României, mai ales, dar şi ale Poloniei şi altor state de pe flancul estic, se precizează clar că securitatea Mării Negre este parte integrantă a securităţii euro-atlantice şi acesta este şi mesajul pe care prezenţa preşedintelui Biden îl dă. Practic, preşedintele Biden, acceptând invitaţia preşedintelui Iohannis de a veni la summit arată, pe de o parte, încredere în România şi în preşedintele Iohannis, arată, pe de altă parte, preocuparea pentru situaţia de securitate din această regiune şi, în acelaşi timp, reprezintă o formă de sprijin pentru statele aliate de pe flancul estic în general pentru eforturile NATO de a răspunde acestor provocări ale Federaţiei Ruse”, a declarat Aurescu, potrivit Adevărul.ro.
În context, șeful diplomației de la București a răspuns la o întrebare în care a precizat că președintele Klaus Iohannis l-a invitat pe omologul său american Joe Biden să întreprindă o vizită în România, însă a arătat că decizia depinde de situația pandemică.
El a mai amintit că președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă în 2015 de actualul președinte al SUA, într-un moment în care Biden era vicepreședinte al Statelor Unite.
Aurescu a mai ținut să precizeze că Joe Biden cunoaște foarte bine România, unde a efectuat două vizite în calitate de vicepreședinte, în 2009 și în 2014.
Președintele american Joe Biden le-a transmis luni omologilor săi din Europa Centrală și de Est, în frunte cu președinții român și polonez, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, angajamentul administrației sale de a întări relațiile transatlantice și de a coopera mai strânsă cu aliații central-europeni, din regiunea baltică și din Marea Neagră, a anunțat Casa Albă într-un comunicat publicat după participarea premieră a liderului SUA la summitul Formatului București 9, care reunește liderii statelor de pe flancul estic al NATO și care a fost inițiat de președinții Iohannis și Duda în 2015.
Suplimentar, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a pledat în discuția cu omologul său american, Joe Biden, din cadrul summitului formatului București 9 pe care l-a găzduit la Palatul Cotroceni, pentru creșterea prezenței militare a Statelor Unite în România și în sudul flancului estic al NATO.
Citește mai mult pe CaleaEuropeană.ro.