Prim-minsitrul României, Ludovic Orban, a discutat miercuri, în cadrul consultărilor pe care le-a avut miercuri cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, despre modul de implementare a Programului IMM Invest, Planul de redresare economică, atragerea de surse de finanțare interne și externe, dar și debirocratizarea și digitalizarea, îndeosebi în relația ANAF cu contribuabilii.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ludovic Orban a precizat că Executivul face pași importanți în consultările cu Comisia Europeană pentru validarea mecanismelor de stimulare economică finanțate din fonduri europene – scheme de ajutor de stat și de garantare pentru asigurarea capitalului de lucru și susținerea măsurilor active de păstrare a locurilor de muncă.
”În plan intern, din punct de vedere legislativ, am pregătit accesarea Programului SURE, prin care Uniunea Europeană sprijină statele membre pentru finanțarea de măsuri active de ocupare a forței de muncă, care vin atât în sprijinul angajaților, cât și al angajatorilor”, a afirmat prim-ministrul.
Consultările între Guvern și CDR vor continua atât în format extins, cât și la nivel sectorial.
Premierul Ludovic Orban menționa la 20 mai că România ar urma să beneficieze în perioada următoare de o sumă cuprinsă între 3 şi 5 miliarde de euro, bani europeni din programul SURE de 100 de miliarde de euro.
Inițiativa SURE, a cărui anvelopă bugetară se ridică la 100 de miliarde de euro, îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire.
Prin intermediul acestuia, statele membre, care vor primi sprijin financiar sub formă de împrumuturi, vor putea să își protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor.