Premierul Italiei, Mario Draghi, l-a numit „dictator” pe președintele turc Recep Erdogan și l-a acuzat de umilirea președintei Comisiei Europene

0
667

Premierul italian Mario Draghi l-a numit pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan „dictator” și l-a acuzat de umilirea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite diplomatice la Ankara săptămâna aceasta, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Prim-ministrul Italiei l-a criticat pe Erdogan pentru un incident în care von der Leyen a fost lăsată să stea în picioare stânjenită în timp ce președintele turc și Charles Michel, președintele Consiliului European, s-au așezat pe două fotolii adiacente, dând naștere unor critici dure din partea instituțiilor UE pentru gafa de protocol.

„Nu sunt deloc de acord cu comportamentul lui Erdogan față de președintele von der Leyen”, a spus Draghi. „Nu cred că a fost un comportament adecvat și mi-a părut foarte rău pentru umilința pe care von der Leyen a trebuit să o sufere”.

Draghi a continuat să comenteze numindu-l pe președintele turc „dictator”, însă  a amintit de necesitatea ca UE să coopereze  diplomatic cu Ankara pentru salvagardarea intereselor sale.

„Cu acești dictatori – să-i numim așa cum sunt – trebuie să fim sinceri în exprimarea diversității de puncte de vedere și viziuni ale societății”, a spus el. „Trebuie, de asemenea, să fim pregătiți să cooperăm pentru a asigura interesele țării noastre. Trebuie găsit echilibrul corect”.

În urma acestor „declarații inacceptabile”, ambasadorul Italiei la Ankara a fost chemat la sediul Ministerului de Externe al Turciei.

Faruk Kaymakci, care este ministru adjunct al afacerilor externe al Turciei, precum și director pentru afaceri europene, l-a informat pe ambasador că Erdogan „a fost un lider ales cu cele mai multe voturi” și că Turcia condamnă cu fermitate remarcile lui Draghi. Oficialul a mai spus că Turcia se așteaptă ca „observațiile extreme și urâte, necaracteristice” unui aliat să fie imediat retrase, relatează Financial Times.

Kaymakci a mai declarat că dezbaterea asupra gafei de protocol a fost „lipsită de sens și rău intenționată”, menită să submineze o agendă pozitivă între Turcia și UE, care încearcă să-și revitalizeze relațiile după tensiunile crescute de anul trecut din cauza operațiunilor turcești de foraj pentru gaze în apele Mediteranei de Est, recunoscute la nivel internațional ca aparținând Greciei și Ciprului.

De altfel, chiar președintele Consiliului European a dorit să pună accentul pe faptul că întâmplarea de la Ankara i-a provocat „întristare” tocmai din cauza insinuărilor că ar fi fost indiferent la adresa colegei sale și a faptului că situația a „umbrit” rezultatele muncii depuse de ambii lideri europeni pentru revitalizarea relațiilor cu Turcia, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Charles Michel a explicat lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol făcută de oficialii turci la adresa președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei de pe 6 aprilie printr-o decizie comună luată cu aceasta de „a nu face o scenă care să înrăutățească lucrurile”, ci de „ a ne concentra pe esența discuțiilor politice cu gazdele noastre”.