Persoanele plasate în carantină în Israel vor fi monitorizate cu brățări electronice. Ce se întâmplă cu cei care refuză

0
702

Parlamentul israelian a aprobat, miercuri, utilizarea unei brățări electronice pentru a controla persoanele plasate în carantină obligatorie la reîntoarcerea în țară, relatează EFE, citat de Libertatea.ro.

Cetățenii care se întorc din străinătate trebuie să-și facă un test pentru coronavirus pe aeroportul Ben Gurion, iar dacă acesta este negativ vor primi o brățară care se poate purta la mână sau la gleznă.

Brățara va controla locația respectivei persoane prin tehnologia Bluetooth și GPS, conectată la telefoanele mobile personale. Ea va trimite o notificare autorităților în caz de încălcare a acestei perioade de izolare obligatorie.

„Cei care refuză să fie monitorizați electronic sau care nu îndeplinesc cerințele stabilite de lege vor fi trimiși la un hotel administrat de guvern pentru a petrece perioada de carantină”, a informat parlamentul.

Peste 4 milioane de persoane, vaccinate cu câte două doze

Măsura introducerii brățării electronice este una controversată. Parlamentarii care o susțin argumentează că noile tulpini de coronavirus pot provoca rezistență la vaccinuri și au considerat că „este o strategie aleasă de Israel pentru a putea ieși din pandemie”, mai arată sursa citată.

Israelul, cu o populaţie în jur de 9 milioane de locuitori, a demarat la 19 decembrie una dintre cele mai de succes campanii de vaccinare de până acum, potrivit Libertatea.ro.

Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit grav a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, la fel şi bilanţul cazurilor noi de infectare.

Mai mult de 5,2 milioane de persoane au primit deja cel puţin o doză de vaccin (circa 56% din populaţie), iar 4,3 milioane (46%) dintre ele au fost injectate şi cu doza de rapel, conform Ministerului Sănătăţii.