(P)
Proiectele PNL pentru care am cerut dezbaterea în regim de urgență: Alertă copil, înăsprirea pedepselor pentru omor, brățări electronice!
Recursul compensatoriu a întors în stradă 20 000 infractori periculoși în mai puțin de doi ani. Rata reală de recidivă ridicată din România, precum și evenimentele din ultima vreme cu victime minori cer măsuri legislative urgente.
– PNL a depus o inițiativă legislativă de implementare a unui sistem Alertă Copil care reglementează difuzarea către public a informațiilor privind disparițiile de copii, dar și colectarea și cercetarea informațiilor primite de la cetățeni, în astfel de cazuri.
– Sistemul Alertă copil propus de PNL implică cetățenii și mass media în eforturile de căutare. Informațiile despre copiii dispăruți vor fi difuzate prin sms pe o arie de căutare și pe canalele de informare în masă, gratuit, cu o anumită recurență.
– Printr-o modificare la Codul Penal, PNL propune închisoare pe viață pentru infracțiunea de omor, atunci când:
- Este cu premeditare;
- Urmărește un interes material;
- Are loc asupra unei femei gravide;
- Are loc prin cruzimi;
- Are drept victime două sau mai multe persoane;
- Pentru a înlesni sau ascunde săvârșirea altei infracțiuni;
- Autorul a comis anterior o altă infracțiune de omor sau tentativă;
- Este comisă pentru a se sustrage pe sine sau pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse.
– Proiectul initiat de PNL, prin care se propune supravegherea cu bratara electronica, echivalarea zilelor de munca in folosul comunitatii si executarea pedepsei in weekend ca masuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate, a fost adoptat tacit de Senat.
- Masurile propuse de initiatori sunt executarea pedepsei la domiciliu prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica, executarea pedepsei in regim mixt in zile de munca in folosul comunitatii combinat cu zile de detentie sambata si duminica.
- Potrivit actului normativ, masura executarii la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica se poate aplica doar pentru pedepsele de pana la trei ani inchisoare si nu poate inlocui masura privativa de libertate pentru recidivisti si cei condamnati pentru infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de coruptie.
Faptul că MAI nu are ministru în funcție, în acest moment, este imputabil 100% Vioricăi Dăncilă.
– Premierul avea obligația constituțională ca, după schimbarea configurației politice a Guvernului, să se prezinte în fața Parlamentului pentru votul de validare.
– Curtea Constituțională, în decizia de săptămâna trecută, a reconfirmat acest lucru.
– Fifor a fost ministru interimar al Internelor, desemnat de Iohannis, însă interimatul lui a expirat tocmai pentru că Dăncilă nu s-a conformat Constituției, evitând votul în Parlament.
Modul în care PSD a gestionat MAI a făcut ca instituțiile să fie practic paralizate în fața unei crize precum cea de la Caracal.
– Odată cu Caracal, a ieșit la iveală gradul de incompetență pe care PSD l-a adus în instituțiile menite să apere siguranța cetățeanului, prin politizare și nepotisme.
– Sistemul este în suferință din cauza celor 3 ani de PSD.
– PSD, prin măsurile luate, a generat o criză de personal în sistemul de ordine publică.
Modul în care PSD a gestionat MAI a întors practic instituțiile împotriva victimelor, în timp ce infractorii periculoși ies din pușcării pe baza recursului compensatoriu!