Parlamentul European, despre certificatul digital UE: va contribui la ridicarea restricţiilor – libera circulație nu trebuie să fie afectată

0
721

Membrii Parlamentului European s-au reunit în sesiune plenară la Strasbourg și au susținut într-o dezbatere că certificatul digital UE privind COVID-19 va contribui la ridicarea restricţiilor, atenţionând că libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni nu trebuie să fie afectată, potrivit unui comunicat al legislativului Uniunii Europene, citat de Digi24.ro.

Certificatul urmăreşte să permită călătorii mai simple şi mai sigure, oferind dovada că cineva a fost vaccinat, a avut un test negativ la COVID-19 sau s-a vindecat după infectarea cu SARS-CoV-2. Infrastructura necesară este disponibilă şi 23 de ţări sunt pregătite tehnic, iar nouă dintre acestea emit şi verifică deja cel puţin un tip de certificat.

“Toţi cetăţenii din Uniunea Europeană se aşteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze”, a declarat în cadrul dezbaterii eurodeputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), potrivit căruia “cetăţenii europeni doresc […] să vedem în fine coordonare şi predictibilitate la graniţele noastre interne”.

Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D) a spus că libertatea de mişcare este foarte apreciată de cetăţenii europeni şi că negocierile legate de certificatul COVD-19 “au fost încheiate în timp record”. “Dorim să transmitem acest mesaj cetăţenilor europeni că facem tot ce ne stă în putinţă pentru a restabili libertatea de mişcare”, a explicat europarlamentarul socialist spaniol.

În opinia eurodeputatei social-democrate germane Birgit Sippel, acest certificat este “primul pas spre renunţarea la restricţii şi asta e o veste bună pentru mulţi oameni din Europa – oameni care călătoresc pentru serviciu, familii care locuiesc în zone de graniţă, şi pentru turism”. Ea a adăugat că acum ţărilor membre le revine să armonizeze regulile privind călătoriile.

Eurodeputata olandeză Sophie in ‘t Veld (Renew) le-a cerut statelor membre să garanteze că UE se redeschide. “Europenii îşi doresc cu ardoare să-şi recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulaţie în Europa. De fapt mozaicul de reguli naţionale le face imposibilă deplasarea”, a insistat ea, relatează Agerpres. 

Din partea grupului Verzilor, olandeza Tineke Strik a pus accentul pe importanţa nediscriminării şi a protejării datelor cu caracter personal şi a spus că acest certificat respectă pe deplin aceste cerinţe, statele membre trebuind să aplice noul sistem armonizat.

În intervenţia sa, Christine Anderson (grupul Identitate şi Democraţie) a exprimat îndoieli dacă certificatul poate restabili libera circulaţie şi respectarea drepturilor oamenilor. Eurodeputata şi-a exprimat îngrijorarea că oamenii ar putea fi forţaţi să se vaccineze, ceea ce ar putea duce la “un certificat care să ateste faptul că ai drepturi”.

Joachim Stanislaw Brudzinski (grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni) a fost de părere că certificatul “trebuie să faciliteze libera circulaţie, nu să o condiţioneze” şi a subliniat că “această reglementare nu poate fi privită ca ceva ce face vaccinarea obligatorie”.

Europarlamentara germană Cornelia Ernst (grupul Stângii din Parlamentul European) a ţinut să remarce că Parlamentul European şi Comisia Europeană s-au aflat în prima linie pentru apărarea drepturile cetăţenilor în timpul negocierilor cu statele membre: “Trebuie să apărăm drepturile tuturor – nu doar ale turiştilor”, a spus ea.

În numele executivului comunitar, comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, a declarat că “certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre şi va fi acceptat peste tot în Europa, contribuind la o ridicare graduală a restricţiilor”.