Palatul Culturii din Iași va fi redeschis pentru public începând cu data de 26 mai

0
1337

În contextul ridicării stării de urgență impuse de pandemia Covid-19 și al măsurilor de relaxare etapizată specifice instaurării stării de alertă, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță redeschiderea următoarelor muzee ce fac parte din structura sa:

– începând cu data de 26 mai 2020, Palatul Culturii, unde publicul va putea vizita Muzeul de Istorie a MoldoveiMuzeul de ArtăMuzeul Etnografic al MoldoveiMuzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”;
– începând cu data de 27 mai 2020, Muzeul Unirii, de pe Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14, Iași.

Programul de vizitare se va desfășura între orele 10.00 și 17.00, ora de intrare a ultimului vizitator fiind 16.30, cu precizarea faptului că se introduce o pauză de o oră pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale. Această pauză va avea loc între orele 12.30-13.30 la parterul Palatului Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei și ale Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, și respectiv între orele 13.30 – 14.30 în cele ale Muzeului de Artă și ale Muzeului Etnografic al Moldovei. La Muzeul Unirii, această pauză se va desfășura între orele 12.30 – 13.30.

Celelalte muzee rămân momentan închise, urmând a le redeschide într-o etapă viitoare de creștere a măsurilor de relaxare socială.

La Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, publicul poate vizita expozițiile „Curtea Domnească din Iași: o istorie redescoperită”, „Socializare și divertisment la 1900”, „Cucuteni: o incursiune în universul unei mari civilizații preistorice”, „140 de ani de relații diplomatice între România și Italia”, „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: Suvenir din Paris”.

Tot la Palatul Culturii, dar la Muzeul de Artă, vizitatorii vor putea admira expoziția „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” realizată în cadrul proiectului S.I.M.A.P., expoziția de artă contemporană româno-britanică „Beyond Other Horizons”, precum și instalația realizată de Doru Nuță, intitulată „The (Future) Last Supper”.

De asemenea, Muzeul Etnografic al Moldovei așteaptă publicul la expozițiile „Sărbătoarea. Artă și spiritualitate”, „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”, „Grindare, păretare, scoarțe. Povești țesute”, dar și Expoziția Națională de Artă Naivă „Saloanele Moldovei”, ediția a XXIX-a.

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” invită vizitatorii Palatului Culturii la expozițiile „Instrumente de muzică mecanică în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”” și, respectiv, „RetroTehnica”.

Muzeul Unirii, situat în centrul orașului Iași, pe strada Lăpușneanu nr. 14, cuprinde un valoros patrimoniu de istorie modernă – colecții importante privind istoria Unirii Principatelor Române. La parter, vizitatorii pot regăsi un istoric al casei, precum și aspecte ale epocii unirii, printre temele abordate fiind cele ce privesc dubla alegere, oamenii Unirii, politica reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Etajul este destinat apartamentelor domnești și cuprinde principalele destinații ale locuinței princiare de la jumătatea secolului al XIX-lea: cabinetele de lucru ale Domnitorului și, respectiv, Doamnei Elena Cuza, sufrageria, salonul, camera de biliard, salonul Doamnei, un dormitor. Patrimoniul muzeului cuprinde o diversitate de piese de o deosebită valoare istorică, memorialistică, documentară, dar și artistică: documente, carte rară, hărți vechi, fotografii, costume, arta decorativă (mobilier, porțelan, argintărie, ceasuri, corpuri de iluminat, covoare) aparținând familiei domnitoare Cuza, dar și aristocrației perioadei. Muzeul deține și o valoroasă colecție de monede vechi și medalii.