Palatul Culturii din Iași a inițiat o nouă serie de ateliere intitulate „Artă și simbol în ceramica populară de Tansa”

0
708

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași păstrează o valoroasă colecție de ceramică provenită din Tansa (județul Iași). Locul este un renumit centru de olărit și un important complex meșteșugăresc la sfârșitul veacului al XIX-lea – începutul secolului XX.

În acest context, până pe 1 iunie 2022, instituția derulează o nouă serie de ateliere, intitulate „Artă și simbol în ceramica populară de Tansa”. Totul este completat de expoziția „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”, deschisă tot la Palatul Culturii din Iași. Aceasta încântă și inspiră vizitatorii de toate vârstele, constituind totodată o provocare pentru echipa DICE – Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ, care vă invită la o nouă serie de ateliere, intitulate „Artă și simbol în ceramica populară de Tansa”.

Atelier ceramica Tansa_afis (1)


Atelierele le sunt adresate persoanelor cu vârsta de peste 6 ani, fiind concepute să ducă mai departe povestea acestui meșteșug, bogat în simboluri și plin de culoare. Pe parcursul a aproximativ 90 de minute, participanții vor vizita expoziția „Ceramica de Tansa din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei” și vor picta propriile vase, puse la dispoziție de organizatori în Sala de Educație Muzeală de la Palatul Culturii.

Biletul costă 20 de lei / persoană (prețul include vizita în muzeu și toate materialele necesare). La cerere, atelierele pot fi programate, de marți până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, la tel. 0232.275.979 (interior 116), pe e-mail, la adresa ateliereledice@palatulculturii.ro sau prin mesaj pe pagina de Facebook @Atelierele DICE, cu cel puțin o zi înainte. Participarea se face respectând normele în vigoare la data desfășurării evenimentului, accesul fiind permis în limita locurilor disponibile.


Totul este completat de atelierele „În lumea poveștilor muzicale”, care revin în Sala „Ștefan Procopiu”, de la Palatul Culturii din Iași, în fiecare sâmbătă, de la ora 16:00, cu lecturi din volume semnate de Cristina Andone și apărute în colecția „Povești din Pădurea Muzicală”. Recomandate copiilor cu vârsta de minimum 6 ani, atelierele sunt animate de dr. Daniela Mihaela Ciocoiu, profesor de canto la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, inițiator și coordonator al acestui proiect.

Întâlnirile le oferă participanților posibilitatea de a afla lucruri interesante despre viața și activitatea unor compozitori celebri, lecturile fiind completate de jocuri interactive, informații despre notele și semnele muzicale, despre instrumentele din orchestra simfonică etc.

Participarea se face exclusiv cu programare la adresa de e-mail operapentrucopii@yahoo.com, locurile fiind limitate. Biletele costă 10 lei și pot fi achiziționate de la Palatul Culturii, de marți până duminică, între orele 10:00 și 16:30.