ONU: Pandemia a accentuat dezastrele produse de criza climatică. Acest an este cu adevărat unul crucial pentru viitorul omenirii

0
634

Deși inițial părea că, paradoxal, situația climei ar putea să se îmbunătățească pe fondul pandemiei de coronavirus, un raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată că scăderea emisiilor nu a fost nici pe departe suficientă, iar criza sanitară nu a făcut decât să complice dezastrele umanitare și să exacerbeze situații critice în multe părți ale lumii, conform Bloomberg.

Raportul celor de la OMM concluzionează că schimbările climatice îi vor afecta cel mai mult pe oamenii care sunt cei mai puțin responsabili de apariția lor. Peste 50 de milioane de oameni au fost loviți, în ultimul an, și de efectele dezastrului climatic, dar și de restricțiile și efectele negative generate de pandemie, scrie Digi 24.

O lună mai târziu, ciclonul Vongfong a produs un dezastru similar în Filipine, acolo unde măsurile de distanțare fizică au limitat capacitatea de transport și de ajutor pentru cei aproximativ 180.000 de sinistrați.

În mai, aproape 5 milioane de oameni din India și Bangladesh au fost forțați să își părăsească locuințele ca urmarea a ciclonului Amphan, iar mai multe de jumătate dintre ei au ajuns pe drumuri.

În China, inundațiile și alunecările de teren au dus la evacuarea a aproximativ 2,2 milioane de oameni.

Și în țările dezvoltate, dezastrele au lovit cu putere, însă infrastructura mai bună și bunăstarea generală mai mare i-a apărat pe oameni de un deznodământ asemănător. Totuși, incendiile de pădure din California și din alte state ale vestului american au produs distrugeri incalculabile, iar seceta produsă de căldura extremă au afectat sectoare ale economiei. Cu probleme similare s-a confruntat și Australia.

Anul trecut s-a numărat printre cei trei cei mai calzi ani înregistrați din istorie, conform aceluiași raport. Temperaturile au fost cu 1,2 grade mai ridicate față de era pre-industrială, o cifră catastrofală.

La cercul polar s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură măsurată în iunie: 38 de grade celsius înregistrată la Verkhoyansk, în Rusia.

„Acest an este cu adevărat unul crucial pentru viitorul omenirii. Ne confruntăm deja cu perturbări climatice. Îndemn pe toată lumea să înțeleagă mesajul acestui raport”, a spus Antonio Guterres, secretarul general al ONU