In perioada 14 mai – 19 iunie 2018, Organizaţia Județeană a Femeilor Liberale Iași a desfășurat o amplă acţiune de informare în județ privind avantajele pe care şcolile profesionale şi învăţământul dual le oferă elevilor care optează pentru aceste forme de învățământ.
La nivelul județului Iași sunt patru unități de învățământ care au cuprins învățământul profesional dual în oferta școlară, respectiv: Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” (profil construcții), Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții (profil construcții), Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” (profil mecanic) și Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” (profil comerț). Creșterea atractivității învăţământului profesional şi dual pentru tinerii talentaţi din România, prevenirea abandonului şcolar, schimbarea mentalității cu privire la învățământul profesional, sunt doar câteva deziderate avute în vedere la implementarea acestui proiect.
Cele mai importante beneficii oferite elevilor care frecventează învățământul profesional dual sunt: bursa de 400 lei/lună (200 lei de la Ministerul Educației și 200 lei de la agenții economici), practica la standarde înalte asigurată de antreprenorii împlicați în acest parteneriat și nu în ultimul rând posibilitatea angajării elevilor imediat după finalizarea studiilor.
„Criza forței de muncă specializate din România şi asigurarea personalului calificat este o problemă care ne preocupă cu adevărat şi necesită implicarea tuturor celor care au soluţii şi îi pot convinge pe tineri şi pe părinţii acestora despre oportunitatea alegerii unei meserii. În acest context, Organizația Județeană a Femeilor Liberale Iași a desfășurat în ultima lună o intensă campanie de informare a părinților și elevilor care au absolvit cursurile claselor a VII-a și a VIII-a, în vederea cunoașterii beneficiilor oferite elevilor care optează pentru învățământul profesional și dual. De asemenea, abandonul şcolar la nivel naţional, cât şi la nivelul judeţului, constituie un fenomen care ne îngrijorează, iar demersul nostru oferă alternative și soluții concrete elevilor pentru continuarea studiilor. Într-o societate sufocată de tot felul de diplome care din păcate nu mai au corespondent pe piața muncii, susținem astfel și nevoia reală de meseriași, aspect semnalat deseori de agenții economici care nu găsesc resursă umană calificată și sunt nevoiți să caute soluții în afara granițelor țării. Îmbucurător pentru noi este faptul că mulți părinți și elevi au manifestat un interes deosebit pentru șansa de a avea o meserie la finalul celor trei ani de studiu. Mai mult chiar, domnul Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani, și domnul Mirel Damaschin, primarul comunei Dagâța, ne-au spus că, la solicitarea părinților și elevilor, vor face demersuri la ISJ Iași pentru înfiiințarea unor clase de învățământ dual în comunele pe care le reprezintă, începând cu anul școlar 2019-2020”, a declarat Maria Cabalău, Preşedinta Organizației Județene a Femeilor Liberale.
În județul Iași, implementarea proiectului „Fii meseriaş!” s-a realizat în comunele: Mironeasa, Ciortești, Lețcani, Probota și Bălțați, prin dezbateri directe cu părinții și elevii claselor menționate anterior, cu cadre didactice și reprezentanți ai administrațiilor publice locale.
De asemenea, membrele OFL din municipiile Iași si Pașcani, orașele Hârlău, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, cât și din comunele Deleni, Comarna, Dagâța au susținut proiectul „Fii meseriaş!”, prin diseminarea informațiilor către potențialii beneficiari.