Oamenii de știință inventează un model pentru a măsura mai bine erupțiile vulcanice vechi

0
751

Oamenii de știință de la Universitatea din Florida de Sud (SFU) au dezvoltat un model numeric avansat pentru a ajuta la stabilirea cu o mai mare precizie a dimensiunii erupțiilor vulcanice din trecut, pe baza studiului unei erupții care a avut loc în Ecuador, în urmă cu 2.500 de ani, scrie EL IMPARCIAL.

Rezultatele acestei cercetări, conduse de doctorandul USF Robert Constantinescu, au fost publicate în noua ediție a revistei Nature, “Communications Earth and Environment”, a informat universitatea într-un comunicat. Noul model este „un instrument unic care poate ajuta oamenii de știință să înțeleagă erupțiile explozive din trecut care au modelat Pământul și să îmbunătățească modul în care estimează pericolele viitoarelor erupții”, adaugă el. Echipa SFU susține că o cunoaștere a dimensiunilor „norilor umbrelă”, care se poate face cu modelul dezvoltat de ea, este un factor determinant în măsurarea cu precizie a dimensiunii marilor erupții din trecut.

Constantinescu a remarcat că, în timp, depozitele de material piroclastic se erodează și pot oferi o imagine nesigură a erupțiilor mai vechi și, în plus, modelele actuale sunt limitate, deoarece presupun că toate erupțiile vulcanice au creat în principal coloane verticale. Aceste modele nu iau în considerare erupțiile explozive mari care se formează lateral, împrăștiind norii de cenușă ca pe niște umbrele, notează el.

Cercetătorii și-au aplicat modelul la zăcământul material piroclastic de la erupția vulcanului Pululagua, acum latent, la aproximativ 80 de mile nord de Quito. Vulcanul a erupt ultima oară în urmă cu aproximativ 2500 de ani, iar zona este acum o rezervație geobotanică renumită pentru biodiversitatea sa și peisajul verde luxuriant.

Pe lângă Constantinescu, la acest studiu au participat cercetătorul asociat Laura Connor, profesorul Chuck Connor, conferențiarul Sylvain Charbonnier și doctorandul Alain Volentik, toți de la SFU, precum și Aurelian Hopulele-Gligor, din Cluj-Napoca (România), Costanza Bonadonna de la Universitatea din Geneva și Jan M. Lindsay de la Universitatea din Auckland. Grupul de vulcanologie al SFU este unul dintre centrele de top din lume pentru știința vulcanică și evaluarea pericolelor. Există aproximativ 1.500 de vulcani potențial activi în întreaga lume, pe lângă cei de sub oceane. În 2020, au existat cel puțin 67 de erupții confirmate de la 63 de vulcani diferiți, conform Programului Global de Vulcanologie al Institutului Smithsonian.