O creaţie digitală NFT realizată de robotul umanoid Sophia, vândută la licitaţie pentru aproape 700.000 de dolari

0
978
Humanoid robot Sophia, developed by Hanson Robotics, draws on a piece of paper before auctioning her own non-fungible token (NFT) artwork, in Hong Kong, China March 16, 2021. Picture taken March 16, 2021. REUTERS/Tyrone Siu

O operă de artă digitală în format NFT, realizată de robotul umanoid Sophia, a fost vândută joi la licitaţie pentru suma de 688.888 de dolari, cel mai recent semnal al efervescenţei care a cuprins piaţa artei digitale, informează Reuters, citat de Agerpres.

Creaţiile în format NFT (non-fungible token), o semnătură digitală stocată în registrele digitale blockchain care permite oricui să verifice proprietatea şi autenticitatea lucrărilor, reprezintă cea mai nouă senzaţie în domeniilor investiţiilor, o operă de artă digitală fiind vândută luna aceasta cu aproape 70 de milioane de dolari.

Foto: (c) Tyrone Siu / REUTERS

Robotul Sophia, lansat în 2016, a produs lucrarea de artă în colaborare cu artistul digital italian în vârstă de 31 de ani Andrea Bonaceto, cunoscut pentru portretele sale colorate, unele înfăţişând celebrităţi, precum directorul executiv al Tesla, Elon Musk.

Robotul a combinat de mai multe ori elemente din lucrările lui Bonaceto, istoria artei şi propriile desene fizice sau picturi pe diverse suprafeţe, într-un proces pe care creatorul ei, David Hanson, l-a descris drept “bucle iterative ale evoluţiei”.

Foto: (c) Tyrone Siu / REUTERS

Intitulată “Sophia Instantiation”, opera digitală este un fişier MP4 de 12 secunde care prezintă transformarea portretului realizat de Bonaceto în pictura digitală a Sophiei şi este însoţită de o lucrare în format fizic, pictată de Sophia pe un autoportret imprimat.

”Sunt atât de încântată de răspunsul oamenilor la noile tehnologii precum robotica… şi sunt atât de fericită că fac parte din aceste activităţi creative”, a declarat Sophia, îmbrăcată într-o rochie argintie, pentru Reuters.

Foto: (c) Tyrone Siu / REUTERS

Identitatea cumpărătorului nu a fost încă anunţată.

Creatorul robotului Sophia, David Hanson, de la Hanson Robotics, cu sediul în Hong Kong, a afirmat că a fost surprins de ritmul în care s-a desfăşurat licitaţia.

Foto: (c) Tyrone Siu / REUTERS

”Am fost destul de uimit să constat cum ritmul s-a accelerat, iar războiul ofertelor a avut loc la finalul licitaţiei. Aşa că a fost cu adevărat palpitant şi incredibil”, a spus el.

Jehan Chu, colecţionar de artă şi investitor în domeniul criptomonedelor, crede că există suficient de mulţi bani care aşteaptă să fie investiţi în bunuri digitale şi, deşi sectorul artei digitale pare destul de superficial în prezent, întrezăreşte un potenţial imens.

Foto: (c) Tyrone Siu / REUTERS

”Ceea ce vedem acum arată ca un fel de bulă, în special în domeniul artei NFT”, a declarat Chu pentru Reuters.

”Până la urmă, se poate vedea foarte clar o schimbare de perspectivă referitor la modul în care societatea şi consumatorii se raportează la bunurile digitale. Şi este destul de uimitor unde ne va duce acest lucru”, a mai afirmat acesta