Ministerul Culturii lansează sesiunea de acordare a Burselor și premiilor Brătianu în valoare de 195.000 lei

0
892

Ministerul Culturii lansează sesiunea de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, pentru promovarea valorilor culturale contemporane din România și stimularea valorificării acestora, sprijinirea tinerilor artiști și sprijinirea oamenilor de cultură din România, premierea personalităților din domeniile cultură scrisă, teatru, cinematografie, muzică, arte vizuale, inclusiv monumente de for public.

Suma alocată pentru finanţarea proiectelor și a personalităților din cadrul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu este de 195.000 lei. Se vor acorda cinci premii și zece burse. Premiul este în valoare de 15.000 lei, iar bursa este în valoare de 12.000 lei.

Premiile Brătianu se acordă persoanelor fizice pentru o realizare de excepție a unui proiect, eveniment sau a unei lucrări, indiferent de tehnica de realizare, cu efect conceptual și educativ major, plastic și estetic, în plan național și/sau de interes internațional, cu încadrarea în cuantumul sumelor alocate cu această destinație. Premiile Brătianu se acordă în urma nominalizărilor și propunerilor uniunilor de creație, recunoscute de lege, și a asociațiilor și fundațiilor din domeniile menționate, nominalizări transmise pe mail.

Dosarul de nominalizare pentru obținerea unui premiu va conține următoarele documente:

  1. Adresa de înaintare a dosarului de nominalizare care cuprinde numele persoanei fizice, datele de identificare, domeniul pentru care este propusă;
  2. Prezentarea persoanei propuse și a carierei, arătând meritele acesteia;
  3. Argumentarea care a stat la baza propunerii.

Bursele Brătianu se acordă în baza dosarului transmis pe mail de către solicitant. Pentru fiecare domeniu, se acordă câte două burse pentru absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență sau echivalentă și pentru persoane care urmează cursuri în domeniu în cadrul unei instituții de învățământ superior.

La concursul pentru acordarea burselor au dreptul să se înscrie persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. Sunt cetățeni români cu domiciliul stabil în România;
  2. Sunt absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență sau echivalentă sau care urmează cursuri în domeniu în cadrul unei instituții de învățământ superior;
  3. Au vârsta sub 35 de ani în momentul depunerii documentației;
  4. Proiectul depus se desfășoară în România.

Dosarul de înscriere la concurs trebuie să cuprindă următoarele documente redactate în limba română:

  1. Formular-tip de înscriere la concurs;
  2. Curriculum vitae;
  3. Copie carte de identitate;
  4. Copie acte de studii;
  5. Proiect de cercetare și/sau creație artistică și/sau activare socială;
  6. Un calendar de lucru/grafic de realizare;
  7. Lista de lucrări publicate în țară și în străinătate (titlul, editura, anul apariției, volumul, cu menționarea paginilor); lista de cărți publicate în țară și în străinătate (titlul, editura, anul apariției) și/sau traduceri de carte, în calitate de unic autor sau coautor; se anexează copii ale lucrărilor reprezentative. În domeniul artistic se vor asimila activitățile specifice; se anexează lucrări reprezentative privind activitățile științifice/artistice; în domeniul artelor vizuale, se vor asimila activitățile specifice; se anexează proiecte/lucrări/expoziții privind activități în domeniul respectiv;
  8. Dosar de presă/recenzii.

Înscrierea candidaților la concursul național se realizează prin întocmirea și depunerea unui dosar de candidatură. Proiectul depus trebuie să se desfășoare în intervalul 12 iunie-20 noiembrie 2020.

Toate informaţiile legate de modul de aplicare pentru această sesiune, procedura de selecţie a ofertelor culturale din cadrul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor, se regăsesc în anexele de mai jos.

Documente anexate:

– Norme;

 Anexa Contract Bursele Bratianu;

– Cerere tip inscriere Bursele Bratianu.

Având în vedere unele măsuri ce derivă din decretarea stării de urgență în ţara noastră, precum si o serie de solicitari şi observaţii venite de la persoane interesate de bursele şi premiile Brătianu, Ministerul Culturii modifică procedura de înscriere a dosarelor şi calendarul pentru această sesiune.

Astfel, toate documentele solicitate vor fi semnate, în condiţiile legii, conform cu originalul, vor fi scanate și vor fi trimise la adresa de email andreea.chindris@cultura.ro.

De asemenea, Calendarul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu se modifică astfel:

Perioada de depunere a nominalizărilor și propunerilor pentru Premiile BrătianuPerioada de depunere a dosarelor pentru Bursele Brătianu 9 martie – 30 aprilie 2020 9 martie – 30 aprilie 2020
Perioada de selecţie administrativă a dosarelor pentru Bursele Brătianu Perioada de selecţie administrativă a dosarelor privind nominalizările și propunerile pentru Premiile Brătianu și completarea acestora, acolo unde este necesar  4  –  8 mai 2020   4 –  8 mai 2020
Perioada de  evaluare  a dosarelor pentru Bursele Brătianu Perioada de  evaluare  a propunerilor și nominalizărilor pentru Premiile Brătianu  11 – 18 mai 2019    11 – 18 mai 2019 
Afişarea pe website-ul Ministerului Culturii, www.cultura.ro, a dosarelor evaluate    19 mai 2020
Perioada de depunere a contestaţiilor     20 – 26 mai 2020
Perioada de soluţionare a contestaţiilor     27 mai – 29 mai 2020
Afişarea pe website-ul Ministerului Culturii a rezultatelor finale     29 mai 2020
Semnarea contractelor cu beneficiarii Burselor Brătianu    2 – 11 iunie 2020

Proiectul depus trebuie să se desfășoare în intervalul 12 iunie-20 noiembrie 2020.

Data limită pentru transmiterea dosarului de participare pe email este 30 aprilie 2020.