Mesajul lui Klaus Iohannis la summitul pentru democrație organizat de Joe Biden: „Coordonarea la nivel global este vitală”

0
1012

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs în cadrul summitului pentru Democrație găzduit de administrația Biden. Șeful statului a subliniat că coordonarea la nivel global este vitală, precizând că România este hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică. 

„Sunt onorat să particip la acest Summit dedicat Democrației. Îi mulțumesc Președintelui Biden pentru punerea la dispoziție a unei platforme atât de importante.

Îmbrățișăm pe deplin conceptul și scopul Summitului, întrucât este de datoria noastră să susținem valorile și principiile democratice pe care le prețuim cu toții. De asemenea, coordonarea la nivel global este vitală”, a declarat președintele Iohannis.

Acesta a spus și că „România este hotărâtă să prevină și să combată toate fenomenele negative care subminează încrederea democratică, contribuind astfel la construirea rezilienței democratice”.

Președinția României la Comunitatea Democrațiilor – 2019-2022

„Rezultatele Președinției noastre a Comunității Democrațiilor pentru perioada 2019-2022 reflectă în mod elocvent hotărârea noastră de a juca un rol activ în acest sens”, a subliniat președintele Iohannis. 

„În ceea ce privește progresul în domeniul drepturilor omului, o componentă esențială o constituie asigurarea siguranței și securității comunităților, persoanelor și instituțiilor împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Ne angajăm să dedicăm resurse și programe de pregătire, dar și să dezvoltăm cele mai bune practici în vederea investigării și urmăririi penale corespunzătoare în justiție a infracțiunilor motivate de ură”, a mai declarat liderul statului român. 

De asemenea, acesta a spus că sprijinirea participării politice și a împuternicirii femeilor reprezintă un angajament pe care România și-l asumă, atât la nivel național, cât și în plan extern. 

„Primul Plan național de acțiune al țării noastre, însoțit de o campanie națională de conștientizare, va conține o serie de măsuri privind piața muncii, educația, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, adoptarea deciziilor și integrarea problematicii de gen.

O altă prioritate pentru România o constituie prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, un obiectiv care este imposibil de atins în izolare; ca atare, România se angajează să coopereze cu toți actorii interni interesați, inclusiv societatea civilă”, a spus Klaus Iohannis. 

„Vreau să subliniez că implementarea măsurilor de întărire a capacității instituționale în lupta împotriva corupției este esențială pentru România, nu doar la nivel național, dar și în plan extern. Domenii strategice precum sănătatea și mediul reprezintă preocupări majore pentru generațiile viitoare”, a mai punctat președintele României. 

În încheiere, acesta a evidențiat că „a sosit momentul să ne coordonăm mai bine pentru a avea sisteme mai puternice bazate pe drepturile omului. Iar democrația oferă cel mai bun climat în acest scop”.

Conform unei declarții a Ministerului Afacerilor Externe, „România a preluat Președinția Comunității Democrațiilor într-un moment simbolic al istoriei sale, la 30 de ani de la revenirea în comunitatea de valori căreia îi aparținea de drept, familia democrațiilor”.

„Asumarea acestei funcții reflectă angajamentul puternic al României pentru promovarea și consolidarea valorilor democratice, iar încrederea de care s-a bucurat din partea Comunității Democrațiilor demonstrează recunoașterea eforturilor constante ale României pentru sprijinirea statului de drept și a drepturilor și libertăților fundamentale”, se mai arată în comunicatul MAE.

Summitul democrațiilor din SUA, un moment al schimbării

Casa Albă a spus că summitul din acest an se va concentra pe trei subiecte cheie ale democrației: 

  • apărarea împotriva autoritarismului;
  • combaterea corupției;
  • promovarea respectării drepturilor omului.

Potrivit Digi24.ro, acest summit este organizat în contextul în care democraţia a suferit multe eşecuri în ultimele luni în ţări în care SUA şi-au pus mari speranţe: Sudan şi Myanmar, teatre ale unor lovituri de stat militare, Etiopia, pradă unui conflict ce riscă să ducă la dezintegrare sau chiar Afganistan, unde talibanii au revenit la putere ca urmare a retragerii americane, după 20 de ani de eforturi de democratizare.

De asemenea, Statele Unite au fost înscrise pentru prima dată pe lista „democraţiilor în regres”, în principal din cauza degradării din perioada administraţie Trump. De altfel, președintele american Joe Biden a spus în cadrul summitului G7 din Marea Britanie, care s-a desfășurat în iunie, că democrațiile occidentale sunt într-o cursă în care concurează cu guverne autocratice. 

În lumina a cum a reușit pandemia să afecteze democrațiile, summitul din decembrie este o oportunitate pentru țările democratice de a fi îndrăznețe și de a regândi instituții democratice vechi de secole.