Încă din prima zi de la lansarea în campania electorală, Marius Bodea s-a făcut de râs prezentând un program electoral plagiat. Practic, Marius Bodea a prezentat un program de dezvoltare pe domeniul cultural ieșean care a fost luat copy-paste dintr-o scrisoare deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Iași datată încă din 2017, scrie BZI. Practic, pentru dezvoltarea sectorului cultural, Marius Bodea a prezentat un program luat copy-paste dintr-o scrisoare deschisă semnată de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Iași.
Cu alte cuvinte, Marius Bodea a folosit ideile artiștilor independenți din Iași ca și cum ar fi fost ale sale. Scrisoarea deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Iași datează încă din 2017 și a fost semnată de zeci de artiști independenți de toate categoriile de vârstă, printre care regretatul Emil Brumaru sau Felix Aftene. Programul electoral susținut de Marius Bodea pentru dezvoltarea culturii din Iași este numit „Ne apucăm de treabă și alocăm 1.000.000 de euro pentru finanțarea proiectelor culturale ale societății civile și artiștilor culturali independenți”. Fără să schimbe niciun cuvânt sau măcar un punct sau o virgulă, ci doar ștergând destinatarii, Marius Bodea a folosit ideile artiștilor idependenți din Iași pentru a-și face campanie electorală.
„În acest sens, vom îmbunătăți mecanismul de finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general în domeniul culturii, după cum urmează:
1. Existența mai multor sesiuni de finanțare în cadrul unui an calendaristic, pentru a răspunde în mod adecvat unui domeniu dinamic, cu oportunități fluctuante, cum este cel cultural. Una sau două sesiuni anuale nu răspund ritmului unui domeniu viu, al proiectelor din zona creativității.
2. Crearea unui mecanism simplu, clar și transparent pentru finanțarea artiștilor independenți, nu doar a asociațiilor și fundațiilor. Legea 350/2005, la art. 3, prevede posibilitatea finanțării persoanelor fizice. Acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent în Iași, oraș în care există mulți artiști independenți de diferite vârste, care ar putea beneficia de finanțare pentru proiectele lor artistice. O asemenea măsură ar fi de natură să sprijine în mod direct creația vie, stimulând astfel vitalitatea culturală a orașului și a județului.
3. Crearea unui fond de mobilitate pentru artiștii din Iași și/sau pentru operele lor, în cadrul fondurilor destinate Legii 350, ca linie de finanțare de sine stătătoare. Trăim într-o lume în care foarte multe evenimente profesionale/festivaluri/concursuri importante se desfășoară în afara granițelor, în care mobilitatea este o condiție obligatorie pentru integrarea în metabolismul cultural european. Existența unui asemenea fond ar facilita participarea artiștilor ieșeni la viața culturală internațională, iar vizibilitatea orașului nostru va avea doar de câștigat”, se arată în scrisoarea deschisă a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Iași.