Ieșenii ar putea fi pus în situaţia de a mai plăti o dată, cel puţin parţial, spitalul mobil de la Leţcani. Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Euronest a pierdut procesul prin care contesta rezultatele controlului făcut de Camera de Conturi în iulie 2020. La acea dată, inspectorii financiari au aplicat o amendă de 60.000 lei şi au stabilit un prejudiciu cert de 64,9 milioane lei, reprezentând întreaga valoare a contractului. Decizia Tribunalului nu este încă definitivă.
Gestionarea netransparentă și haotică a modului în care au fost cheltuiți cei peste 13 milioane de euro în spitalul mobil de la Lețcani de către fostul președinte CJ Iași, Maricel Popa și conducerea Euronest ar putea atârna greu de buzunarul ieșenilor, din cauza prejudiciilor enorme găsite de Curtea de Conturi.
Fondurile necesare achiziţiei au fost asigurate în comun de CJ şi autorităţile similare din judeţul Neamţ. Livrarea componentelor spitalului a fost făcută cu întârziere, unitatea fiind inaugurată abia în septembrie. Punerea efectivă în funcţiune a întârziat şi ea foarte mult, spitalul fiind în cele din urmă folosit doar o scurtă perioadă de timp. În iulie 2020, un control al Camerei de Conturi identifica mai multe probleme legate de achiziţionarea spitalului de către Euronest, cu banii CJ Iaşi şi Neamţ. Caietul de sarcini nu ar fi cuprins caracteristicile tehnice necesare pentru a prezenta exact cerinţele CJ, ceea ce ar fi permis o evaluare subiectivă. De asemenea, evaluarea ofertelor a fost făcută defectuos, unele oferte fiind respinse pentru neconformităţi pe care le avea însă şi oferta câştigătoare. S-au făcut plăţi parţiale fără respectarea clauzei contractuale de bază, respectiv punerea în funcţiune a spitalului. Inspectorii au reproşat şi faptul că atribuţiile fiecărui membru al comisiei de evaluare a ofertelor nu au fost stabilite detaliat, astfel încât devenea imposibilă eventuala tragere la răspundere a cuiva. Amenda stabilită de inspectorii Camerei de Conturi a fost contestată de Euronest în faţa Judecătoriei, la sfârşitul lunii iulie 2020. Pentru înregistrarea cererii, trebuia plătită o taxă de timbru de 20 de lei, care însă nu a fost iniţial achitată. Ea a fost plătită abia în octombrie 2020, dar la dosar nu a fost depusă şi calitatea de reprezentat al Euronest a semnatarului cererii de chemare în judecată. Ca urmare, cererea a fost anulată de magistraţi. În februarie anul trecut, Euronest a făcut o nouă cerere de anulare a procesului-verbal de amendă. Şi aceasta a fost respinsă de judecători, ca tardivă. În cele din urmă, amenda de 60.000 lei a fost achitată de Euronest, în 12 rate, ultima fiind plătită în februarie acest an, notează ZDI.
Miza principală reprezintă însă prejudiciul de 64,9 milioane lei stabilit de inspectorii Camerei de Conturi prin raportul de control. Euronest a atacat şi acest act, în iunie anul trecut, cerând anularea sa parţială. Reprezentanţii Asociaţiei au invocat în primul rând faptul că legislaţia referitoare la auditul intern şi controlul financiar preventiv, pe care se baza controlul, nu ar fi aplicabilă acestui tip de persoană juridică. Achiziţia ar fi fost făcută corect, obţinându-se chiar un preţ mult mai bun decât estimarea iniţială de 88 milioane lei, bazată pe achiziţiile similare făcute în alte ţări europene. Toată documentaţia referitoare la licitaţie a fost publicată pe site-ul Euronest, deşi legea impunea doar publicarea invitaţiei la negociere, fără alte detalii. Ei au cerut şi luarea în considerare a contextului din primăvara anului 2020, când cererea de echipamente medicale era mult mai mare decât oferta. Caietul de sarcini nu prezenta caracteristici tehnice detaliate pentru fiecare echipament cerut tocmai pentru a nu restrânge competiţia, mai arată jurnaliștii ZDI.
Sentinţa Tribunalului poate fi atacată în faţa Curţii de Apel. Dacă însă şi această instanţă va considera că raportul de control al Camerei de Conturi este valabil, urmează să fie pusă problema recuperării prejudiciului.