Klaus Iohannis: Planeta noastră are resurse finite, însă astronomia ne dă speranțe. Demersurile europene de explorare pașnică a spațiului s-au multiplicat

0
109

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că planeta are resurse finite şi a subliniat că astronomia dă speranţa unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoaşterea lumii.

Astronomia este nu doar una dintre cele mai vechi ştiinţe ale umanităţii, dar este şi unul dintre cele mai provocatoare domenii ale gândirii şi cercetării. Planeta noastră are resurse finite şi suntem mereu într-o cursă cu noi înşine pentru a le gestiona cât mai eficient. Astronomia ne dă însă speranţa unui viitor de descoperiri care să aprofundeze cunoaşterea universului şi, implicit, a lumii noastre, în ultimele decenii multiplicându-se demersurile europene şi internaţionale privind explorarea paşnică a spaţiului”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Astronomiei, în contextul Festivalului AstroFest derulat de Revista “Ştiinţă & Tehnică”.

Potrivit CaleaEuropeană.ro, el a spus că educaţia şi cercetarea au fost şi rămân calea către progres şi evoluţie, context în care i-a felicitat pe elevii olimpici internaţionali la astronomie şi astrofizică, care au fost prezenţi la eveniment.

De asemenea, șeful statului a subliniat că “în Proiectul „România Educată” acordăm o atenție specială științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, pe scurt STEM”.

Klaus Iohannis l-a felicitat şi pe Dumitru Prunariu, primul şi singurul român care a zburat în cosmos.

Sunteţi un deschizător de drumuri autentic, primul român care a zburat în spaţiu. La mulţi ani, cu ocazia celor 40 de ani de la acel moment istoric! Este admirabilă perseverenţa de a vă dedica întreaga carieră atât cercetării şi explorării spaţiului, cât şi misiunii de a-i ajuta pe tineri şi societatea în ansamblu să conştientizeze importanţa acestui domeniu. În acest sens, contribuţiile dumneavoastră la dezvoltarea colaborărilor României cu partenerii internaţionali sunt de o însemnătate deosebită”, a mai precizat președintele Iohannis.