Președintele Klaus Iohannis a afirmat vineri, la sosirea la un summit european crucial consacrat negocierilor pentru relansarea Europei că România dorește să obțină mai mulți bani pentru politicile tradiționale, coeziune și agricultură, precum și sume consistente din fondul de redresare, în contextul în care liderii UE negociază un pachet de peste 1.800 de miliarde de euro.
“Dorim să negociem două teme mari, grele, în legătură cu banii europeni. Este vorba, în primul rând, de Bugetul Multianual și aici pentru România sunt două chestiuni foarte importante. Noi ținem neapărat să avem o sumă suficient de mare pe coeziune și o sumă suficient de mare pe politică agricolă. Noi avem nevoie de acești bani, avem planuri mari, avem nevoie de bani europeni pentru spitale, pentru școli, pentru autostrăzi, pentru căi ferate și multe alte programe care pot fi acoperite din aceste sume. Evident, pentru agricultură, dorim să folosim sume cât se poate de consistente pentru a moderniza agricultura românească și pentru a obține, sigur, rezultate bune”, a spus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă la primul summit “în persoană” între liderii UE de la declanșarea pandemiei.
Șeful statului a spus că România contează și banii care vor putea fi folosiți din pachetul destinat revigorării economice după criza cauzată de COVID-19.
“Noi dorim să obținem sume consistente. Aici avem, pe de-o parte, bani care se dau sub formă de împrumuturi, dar o parte, sperăm și mai mare, vor fi bani care nu trebuie returnați. Sunt așa-numite granturi, bani pe care îi vom folosi pentru revigorarea economică, și pentru firme, și pentru modernizări, pentru digitalizare – de asemenea, sperăm, pentru modernizarea întregului sistem educațional, pentru fondul social, și multe altele”, a precizat el.
Klaus Iohannis a mai subliniat că este “foarte hotărât să mă bat pentru interesul României, în așa fel încât să obținem un rezultat consistent”.
“Întreaga echipă care mă însoțește – și întreaga echipă și de la Reprezentanță, și cei din ministere – au pregătit materiale suficiente. Sunt relativ optimist că, în final, pentru România sumele vor fi rezonabile, vor fi consistente, dar dacă m-ați întreba dacă vom finaliza discuțiile astăzi și mâine, cred că nimeni nu poate să răspundă”, și-a manifestat șeful statului prudența.
El a mai precizat că finalizarea negocierilor în cadrul acestei reuniuni reprezintă “un scenariu optimist” și că la nivelul Consiliului European “părerile încă sunt împărțite”.
“Se știe că nu toată lumea este încă convinsă că propunerea care este pe masă e cea mai bună. Mă aștept, deci, la negocieri destul de complicate. Este chiar posibil să trebuiască, după un timp, să revenim, să finalizăm aceste negocieri. Important este de știut: sunt bani mulți pe care îi discutăm și pentru România este o șansă mare să obținem o finanțare consistentă pentru următorii ani, cu care vom reuși, cu siguranță, să rezolvăm foarte multe dintre problemele de la noi de acasă”, a conchis Iohannis.