Klaus Iohannis, discuție telefonică cu Ursula von der Leyen: România cere creșterea alocărilor bugetare pentru politica de coeziune și politica agricolă comună

0
2227

Președintele Klaus Iohannis a avut luni o convorbire telefonică cu președinta Comisiiei Europene, Ursula von der Leyen, discuțiile axându-se pe propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le prezinte, până la sfârșitul acestei luni, cu privire la planul de relansare economică a Uniunii Europene și varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Șeful statului a solicitat creșterea nivelului alocărilor bugetare pentru cele două politici tradiționale – coeziune și agricultură.

Convorbirea telefonică Iohannis – von der Leyen a avut loc și în condițiile în care Parlamentul European a adoptat două rezoluții, solicitândComisiei Europene să prezinte o propunere pentru un plan de urgență privind Cadrul Financiar Multianual până la 15 iunie 2020 și să vină cu un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

Președintele Klaus Iohannis a menționat sprijinul deplin al României în ceea ce privește identificarea celor mai potrivite soluții pentru redobândirea forței economice a Uniunii Europene. De altfel, șeful statului a spus și la 23 aprilie, în cadrul celei mai recente videoconferințe a liderilor UE, va susţine crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele membre ale Uniunii Europene şi care să fie complementar din viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027. Atunci, liderii europeni liderii UE i-au dat mandat Comisiei Europene să formuleze urgent o nouă propunere de cadru financiar multianual 2021-2027, care să cuprindă și un fond european de relansare economică post-criză provocată de coronavirus.

Referitor la pachetul de propuneri pe care Comisia Europeană urmează să-l prezinte cu privire la Planul de relansare economică a UE și varianta revizuită a propunerii privind bugetul Uniunii pentru perioada 2021-2027, șeful statului s-a pronunțat pentru o abordare axată pe unitate, solidaritate și evitarea oricărei diviziuni sau fragmentări între statele membre ale Uniunii.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat faptul că aceste propuneri trebuie să țină seama de nevoile fiecărui stat membru în parte, să fie echilibrate, proporționale și corect prioritizate, astfel încât să se asigure un răspuns concret la provocările existente.

Președintele a reiterat ideea potrivit căreia convergența și coeziunea trebuie să rămână principalele obiective la nivel european, astfel încât Uniunea Europeană să iasă mai puternică din această provocare generată de criza COVID-19.

În vederea asigurării unui proces eficient de relansare economică, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru un buget european puternic, consistent și flexibil. În acest sens, șeful statului a subliniat că, în opinia sa, volumul viitorului buget al UE trebuie să țină cont de noile circumstanțe economice în care se află Uniunea.

Totodată, Klaus Iohannis a accentuat importanța Politicii de Coeziune și a Politicii Agricole Comune, care trebuie folosite pe deplin pentru reconstruirea economiilor europene, acestea fiind importante instrumente de investiții. Prin urmare, președintele s-a pronunțat pentru un nivel crescut al alocărilor pentru cele două politici și pentru un cadru de implementare mai flexibil, astfel încât statele membre să poată adapta sprijinul financiar la nevoile lor specifice.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat și pentru asigurarea unei infrastructuri puternice de sănătate la nivelul Uniunii, susținând astfel avansarea de instrumente financiare dedicate pentru soluționarea acestei provocări în cadrul redresării economice viitoare.

AFP a informat săptămâna trecută că executivul european intenţionează să prezinte în data de 27 mai propunerea sa pentru un plan de relansare a economiei europene, care este în prezent în recesiune din cauza pandemiei de coronavirus, fiind așteptată o contracție fără precedent a PIB-ului Uniunii, de 7,5% în 2020. Luna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că bugetul european va fi “nava-mamă” a relansării economice, iar la sesiunea plenară din 13-15 mai, șefa executivului european a anunțat că relansarea economică a Uniunii Europene va fi posibilă prin pachet format din bugetul european și un instrument de redresare finanțat printr-o marjă de manevră foarte mare care va fixa suma maximă de bani pe care Comisia Europeană o poate împrumuta de pe piețele de capital cu garanția statelor membre.