Joi a fost lansat oficial proiectul SMURD-2 care are drept scop creșterea siguranței și protecției cetățenilor comunităților din România și Republica Moldova

0
588

La Iași a fost lansat joi un proiect transfrontalier care vizează siguranța și protecția populației din Moldova și Republica Moldova prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste, inclusiv SMURD.

Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Culturii din Iași, în prezența Președintelui Consiliului Județean Iași Costel Alexe, șefului DSU Raed Arafat, șefului IGSU gral maior Dan Paul Iamandi, secretarul de stat în cadrul MAI din Republica Moldova. Alexandru Oprea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății din Republica Moldova, Zinaida Bezverhini, reprezentanți ai autorităților locale și județene, Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ai Diecezei Romano Catolice, deoarece parteneriatul în cadrul proiectului este format de instituții din România și Republica Moldova. 

Potrivit informațiilor comunicate de Președintele Consiliului Județean Iași, proiectul este derulat cu fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro și este intitulat „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations” – SMURD-2.  

Colaborarea cu cei din Republica Moldova a fost și rămâne o prioritate. Proiectele sunt de ceva timp, de mulți ani, cum e SMURD 1, primul proiect de cooperare cu fonduri europene. Sunt convins că acest proiect va avea un impact important asupra populației din Moldova, este un proiect destinat sectorului de urgență. Dacă vorbim de valoarea proiectului, de peste 10 milioane de euro, arată că valoarea acestuia este foarte importantă și va duce la noi proiecte pentru următoarea perioadă și care să asiste la continuarea dezvoltării sectorului de urgență pe ambele părți ale Prutului. Aici vorbim și de zona Iași – Moldova. Să nu uităm că avem proiecte care sunt pe partea Sucevei și a Cernăuțiului.  Impactul tuturor procedurilor este direct asupra cetățeanului. Pandemia nu a avut dragoste, inundațiile, la fel. Un cutremur poate să afecteze deodată și România și Moldova. Asta înseamnă că o colaborare între cele două părți este foarte importantă și numai așa vom putea să salvăm mai multe vieți când vom avea o problemă”, a spus Raed Arafat, șeful DSU.

În cadrul proiectului va fi înființat un poligon de pregătire pentru antrenamente speciale aferent personalului pentru intervenții în situații de urgență; șapte platforme de aterizare pentru intervenții aeriene, dintre care trei în România și patru în Republica Moldova; două noi puncte SMURD în Republica Moldova; două Unități de Primiri Urgențe (UPU) în Republica Moldova; un set de proceduri comune pentru intervenții în situații de urgență; creșterea capacității operaționale în Republica Moldova prin achiziția a 14 autospeciale specifice misiunilor SMURD. 

Criza provocată de Coronavirus, dar și alte dezastre naturale, cum este și cazul incendiilor de vegetație care au afectat în ultima perioadă mai multe comunități europene și nu numai – Grecia, Turcia – ne-au arătat cât este de important ca statele să fie unite, să ne sprijinim între noi cu toate resursele. În astfel de momente trebuie să ne unim forțele, competențele, abilitățile pentru a fi mai puternici în fața provocărilor. Cu Republica Moldova avem o relație specială, împărțim un fond cultural și social comun, iar cooperarea este esențială pentru a sprijini comunitățile din Republica Moldova să își crească și ele capacitățile pentru medicina de urgență cu finanțări europene, lucru posibil prin astfel de proiecte transfrontaliere. Văzând rezultatele proiectului, nu pot decât să felicit toate instituțiile implicate în proiect, care se folosesc de toată această infrastructură și echipamente pentru a salva vieți, uneori chiar cu sacrificiul suprem”, a spus președintele CJ Iași, Costel Alexe.

Ziarul Evenimentul scrie că Primarul Iașului, Mihai Chirica, a subliniat că, deși acest proiect sprijină România doar într-o mică măsură, din punct de vedere al beneficiilor și infrastructurii, principalul beneficiar este cealaltă Moldova, de peste Prut. 

Prin acest proiect Republica Moldova își poate dezvolta serviciile SMURD dar și prin pregătirea profesională pe care o facem în comun pentru a crește calitatea acestor servicii. Nu este singurul proiect. Strategia viitoare a României va trebui să fie una direcționată spre astfel de proiecte transfrontaliere astfel încât să putem oferi cât mai multe șanse cetățeanului moldovean de a duce o viață normală, firească”, a spus primarul Mihai Chirica.