Învăţământul dual, introdus din toamnă la Iaşi

0
1020

La solicitarea unor agenți economici, în patru colegii tehnice din Municipiul Iași vor fi formate clase de elevi care se vor pregăti în sistem dual pentru meserii foarte solicitate pe piață. La Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, în colaborare cu SC Next Construct SRL, va fi înființată o clasă de 28 de elevi în domeniul de pregătire profesională Construcții, instalații și lucrări publice. La finalul celor trei ani de studiu și de practică, 14 dintre acești elevi vor dobândi calificarea profesională dulgher-tâmplar-parchetar, iar alți 14 vor avea calificarea fierar betonist – montator prefabricate.

Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții a încheiat un protocol de colaborare cu două companii, SC Apolodor 2003 SRL și SC Grup Construcții Est SA, pentru pregătirea a 22 de elevi în domeniul Construcții, instalații și lucrări publice. Din numărul total, 11 vor dobândi calificarea profesională dulgher – tâmplar – parchetar, iar alți 11 se vor califica în meseria de fierar – betonist – montator prefabricate.

Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” va colabora cu două companii. Astfel, 21 de elevi se vor pregăti în domeniul Mecanică, calificarea profesională lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, 3 dintre aceștia urmând să-și dobândească abilitățile necesare în cadrul SC Next Construct SRL, iar alți 18 vor efectua stagiile de practică la SC Chambon SRL. Tot această firmă a mai solicitat și pregătirea a 12 elevi în domeniul Mecanică, calificarea profesională operator la mașini cu comandă numerică.

Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” va pregăti 14 elevi, la final aceștia urmând să aibă calificarea profesională de comerciant vânzător. Solicitările au venit din partea SC Selgros Cash & Carry SRL și SC Rewe România SRL.

Tot la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, la solicitarea SC Omco România SRL, ar fi putut fi înființată o clasă cu 30 de elevi în calificările profesionale de operator la mașini cu comandă numerică (15 elevi), lăcătuș mecanic prestări servicii (10 elevi) și sudor (5 elevi). Solicitarea companiei a fost respinsă de către Ministerul Educației Naționale, cererea fiind depusă ulterior aprobării Planului de Școlarizare. Procedura va fi reluată în luna octombrie.

În esență, învățământul profesional și tehnic dual asigură oportunități sporite de educație și formare profesională pe baza unui contract de parteneriat încheiat între agenți economici, unități de învățământ, elevi și unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află instituția școlară. Astfel, pe lângă pregătirea teoretică și componenta de pregătire practică din modulele de specialitate asigurate de către școală, operatorii economici vor asigura pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, precum și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor.