Într-un interviu acordat pentru Ziarul de Iași, Lucian Rusu, Ministru Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului și candidat susținut de PNL Iași pentru Camera Deputaților, a declarat: “Îndemn autoritățile locale să depună rapid proiecte pentru conectarea la rețeaua de gaz!”.
Redăm în continuare conținutul integral al interviului:
Domnule Ministru, ați lansat un apel autorităților locale pentru înscrierea în programul guvernamental pentru extinderea rețelei de gaze naturale. Acest apel a avut un ecou semnificativ în mediul politico-administrativ ieșean. Vă rugăm să ne spuneți mai multe!
Partidul Național Liberal este preocupat de tema valorificării resurselor de gaze naturale identificate pe teritoriul țării noastre și are un obiectiv clar: gazul românesc să ajungă în casele românilor.
Drept urmare, Guvernul PNL a demarat programul “Gaz în casele românilor”, măsură inclusă în Planul Național de Investiții și Relansare Economică, lansat de Prim-ministrul Ludovic Orban, prin care ne propunem să dublăm procentul gospodăriilor din România racordate la gaze naturale.
În anunțul dumneavoastră solicitați o accelerare a demersurilor din partea autorităților locale. Este o urgență, în acest sens?
În cadrul acestui program, am lansat, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, apelul de proiecte astfel încât autoritățile publice locale din comunitățile în care gospodăriile nu sunt conectate încă la rețeaua de gaz pot depune documentații la Ministerul Fondurilor Europene. Data limită până la care pot fi depuse proiectele este 17 decembrie.
Recent, Parlamentul a aprobat această Ordonanță, astfel încât nu mai există niciun risc în derularea acestui program. De aceea am simțit nevoia să fac această solicitare către Autoritățile Publice Locale, prin care le îndemn să inițieze cât mai repede demersuri în acest sens.
Toate Autoritățile Locale pot depune proiecte pentru finanțare?
Sunt eligibile pentru finanțare Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, acele asocieri care reunesc mai multe primării, care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației. De aceea, încurajez primăriile să se asocieze în astfel de structuri pentru a-și maximiza șansele de a primi finanțare.
De asemenea, sunt eligibile și Autoritățile publice locale din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte autorități. Această prevedere crește șansele comunităților din Județul Iași deoarece, după cum se știe, Regiunea de Nord-Est, din care facem parte, este încadrată în categoria regiunilor mai puțin dezvoltate.
Ce condiții trebuie să îndeplinească autoritățile pentru a primi această finanțare?
În primul rând, proiectele depuse trebuie să își propună să racordeze cel puțin 1.000 de noi gospodării. De aceea, reprezentanții autorităților publice, în special primarii și consilierii locali, trebuie să facă demersuri de informare a cetățenilor pentru a obține acorduri prealabile privind intenția de a beneficia de racordare la rețea.
Este o condiție foarte importantă, care vine să asigure funcționarea în mod eficient a serviciului de alimentare cu gaze naturale.
În plus, este o condiție prin care se încurajează asocierea mai multor unități administrativ-teritoriale. Dacă, de exemplu, într-o comună mai mică nu se identifică cel puțin 1.000 de familii care să își dorească să aibă gazul în casă, autoritățile locale din comuna respectivă pot iniția demersuri de asociere cu alte primării din zonă în vederea depunerii unui proiect comun. Asocierea poate fi făcută în cadrul unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară.
O altă condiție importantă este ca proiectele să fie implementate până în decembrie 2023, neputând fi fazate în viitoarea perioadă de programare. Această condiție este pusă pentru a ne asigura de o viteză sporită a implementării. Vrem să ne mișcăm repede, nu vrem să stăm ani de zile cu șantiere în lucru, în așteptarea gazului.
Mai exact, pentru ce primesc bani cei care vor beneficia de acest program?
Țara noastră are la dispoziție un miliard de euro, bani europeni, pentru derularea acestui program de extindere a rețelei de gaz în localităţile care nu dispun de aceste utilităţi. Fiecare proiect depus va putea avea o valoare maximă de 25 milioane de euro.
Sunt eligibile pentru finanțare construirea conductelor de distribuție a gazelor naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente. Aceste funcționalități sunt denumite inteligente deoarece vor asigura un înalt grad de automatizare și digitalizare a serviciului de distribuție a gazului în casele oamenilor. Vor permite inclusiv gestionarea prin internet a reţelei, de exemplu pentru contorizare.
De asemenea, vor fi acoperite cheltuielile pentru construirea stațiilor de reglare, măsurare – predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent, exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect.
În comparație cu ce se întâmpla până acum, acest program vine cu noutăți?
Sunt câteva noutăți.
Prima este reprezentată de construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice. Este asigurată inclusiv instalarea contorizării. Astfel, singurele cheltuieli rămase în sarcina celor care doresc să beneficieze de gaz în gospodării sunt cele pentru conductele de la contor la punctul de consum.
În acest fel venim în ajutorul celor cu posibilități financiare mai reduse, dar care au mare nevoie de gaz în casă.
O altă noutate este faptul că ne propunem construirea rețelelor interioare de distribuție pentru clădirile administrative publice care urmează a fi branșate la rețea (clădirea primăriei, centre sociale, școli, etc).
Sunt vizate acele clădiri în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice.