Imunizarea cu AstraZeneca va începe pe 15 februarie: în Iași vor fi deschise 8 noi centre de vaccinare – unde se află acestea

0
737

Imunizarea populaţiei cu vaccinul AstraZeneca va începe, în România, din 15 februarie, CNCAV anunță că vor fi deschise 180 de centre noi de vaccinare.

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează: Bucureşti (22), Alba (3), Arad (4), Argeş (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistriţa Năsăud (2), Botoşani (3), Brăila (2), Braşov (5), Buzău (3), Călăraşi (2), Caraş-Severin (2), Cluj (10), Constanţa (6), Covasna (2), Dâmboviţa (4), Dolj (6), Galaţi (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomiţa (2), Iaşi (8), Ilfov (2), Maramureş (4), Mehedinţi (2), Mureş (5), Neamţ (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiş (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3). Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui judeţ.

Potrivit Președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, cele 8 noi puncte de vaccinare vor fi la:

  • Ciurea
  • Țibănești
  • Vlădeni
  • Tg. Frumos
  • Rediu
  • U.M.F.
  • U.S.A.M.V.

Știu că există interes din partea ieșenilor să se vaccineze cât mai curând și noi ne dorim să deschidem puncte de vaccinare în cât mai multe localități din județ, pentru a fi mai accesibile, dar momentan deschiderea centrelor depinde de cantitatea de vaccin alocată.Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere și administrațiilor locale pentru implicarea în operaționalizarea centrelor din localitățile lor” – a mai transmis luni Costel Alexe.

Potrivit unui comunicat, citat de NewsWeek.ro, înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie, şi se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele cunoscute – atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare vaccinare-covid.gov.ro.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, pe 29 ianuarie 2021, acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Vaccinul AstraZeneca este al treilea împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18 – 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, precizează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, scrie Agerpres.