Ieșeanul Lucian Rusu: Iașul capătă importanță în plan geostrategic datorită gazoductului Iași-Ungheni–Chișinău

0
1750

Pe 2 iulie, Lucian Rusu, inginer ieșean, în calitate de Secretar de Stat în Secretariatul General al Guvernului României, împreună cu conducerea companiei TRANSGAZ, a evaluat stadiul lucrărilor de investiții pe șantierele din Republica Moldova și din nord-estul țării noastre. „Prin acest proiect, România conectează Moldova la infrastructura de gaze naturale europeană”, declară secretarul de stat Lucian Rusu, care menționează că această investiție va contribui la consolidarea relațiilor economice dintre România și vecinii de peste Prut. 

În cadrul vizitei de lucru, aceștia s-au întâlnit și cu oficiali moldoveni, pentru a purta discuții referitoare la evouluția gazoductului.

„Interconectarea Republicii Moldova cu sistemul de gaze naturale din România este o prioritate pe agenda de securitate energetică a țării. Astăzi acest proiect investițional de diversificare a furnizorilor și a rutelor de livrare a gazelor naturale în Republica Moldova se află la etapa finală, iar conducta de gaze a ajuns la Chișinău”, a declarat Sergiu Răilean, Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova.

Lucian Rusu: „Iașul capătă importanță în plan geostrategic odată cu operaționalizarea acestui proiect”   

Secretarul de Stat în Secretariatul General al Guvernului responsabil cu Energia a anunțat că lucrările vor fi finalizate până la 1 august. La această etapă, prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, iar spre 1 decembrie se va putea asigura transportul a 2-3 milioane metri cubi de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare și reglare de la Gherăești, către 1 ianuarie 2021, se vor putea transporta în Republica Moldova, 4 milioane metri cubi de gaze pe zi.

„Guvernul României susține toate proiectele de investiții ale Transgaz pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Acest proiect de investiții este deosebit de important, mai ales în plan geostrategic, permițând consolidarea relațiilor economice dintre România și Republica Moldova și facilitând securitatea energetică regională. Prin acest proiect, Guvernul României, România, conectează Moldova la infrastructura de gaze naturale europeană, respectând angajamentele luate privind diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova, cu privire la creșterea securității energetice în regiune, iar acest gazoduct, Ungheni – Chișinău, este esențial. Nu în ultimul rând, Iașul capătă importanță în plan geostrategic odată cu operaționalizarea acestui proiect. Acest fapt mă bucură și mai mult pentru că sunt ieșean”, a declarat Lucian Rusu, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, responsabil cu domeniul energetic.