Un nou proiect spectaculos la Palatul Culturii din Iași – prin Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, se intenționează realizarea, respectiv construirea și instalarea, în dreapta Holului de Onoare, a Pendulului lui Foucault. Realizat pentru prima dată de către fizicianul francez Jean Bernard Leon Foucault (1819-1868), pendulul este un dispozitiv experimental care poate demonstra într-un spațiu închis rotația Pământului în jurul propriei axe, potrivit bzi.ro.
Pendulul lui Foucault reprezintă un mecanism prin care s-a pus în evidență mișcarea de rotație a Pământului
Organizatori sunt Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași – Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Parteneri: Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași – Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC) și Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași. Realizat pentru prima dată de către fizicianul francez Jean Bernard Leon Foucault (1819-1868), pendulul este un dispozitiv experimental care poate demonstra într-un spațiu închis rotația Pământului în jurul propriei axe. Foucault este cunoscut pentru determinarea experimentală a vitezei luminii, pentru curenții electrici turbionari și pentru inventarea giroscopului.
Instalat în clădirea Pantheonului din Paris, pendulul reprezintă așadar un mecanism prin care s-a pus în evidență mișcarea de rotație a Pământului.
Pendulul montat în anul 1851 sub cupola Pantheonului din Paris avea 28 de kilograme, un fir de 67 de metri
Pendulul montat de Foucault în anul 1851 sub cupola Pantheonului din Paris avea 28 de kilograme, un fir de 67 de metri și se rotea aparent cu 11,2 grade/oră, deci efectua o rotație completă în 32,7 ore. Foucault a observat că planul de oscilație al pendulului ramâne fix față de sistemul de referință dat. Cu cât este mai îndepărtat sistemul de referință ales, cu atât timpul cât planul de oscilație rămâne fix este mai mare. În același timp, Pamântul se rotește sub punctul de suspensie al pendulului. În concluzie, orice observator solidar cu Pământul va observa o mișcare aparentă de rotație a planului de oscilație.
Avantajele amplasării Pendulului lui Foucault la Palatul Culturii din Iași
Palatul Culturii dispune de un imens tezaur cu elemente ale artei, culturii și civilizației care aparțin în cea mai mare parte trecutului, un pendul Foucault ar aduce o nuanță de prezent cu următoarele avantaje: ar oferi un obiect de studiu „viu” ce interesează permanent comunitatea lumii educaționale și de cercetare, care ar avea caracteristici comparabile cu cel existent în Pantheonul din Paris.
„Ar atrage publicul de toate vârstele care ar avea posibilitatea «să vadă» cum se mișcă Pământul, ar oferi un instrument de cercetare pentru mediul academic care ar putea obține rezultate mai precise referitoare la mișcarea de rotație a Pământului și parametrii particulari pentru zona orașului Iași, ar oferi posibilitatea extragerii unor informații suplimentare referitoare la gradul de stabilitate în timp a părților constructive ale clădirii Palatului Culturii care, inițial, pentru a nu suferi distrugeri datorate cutremurelor, a fost amplasat pe un strat de nisip, ar spori interesul vizitatorilor străini familiarizați cu astfel de sisteme prezente în muzeele celebre ale lumii, ar oferi o soluție de explorare prin Internet a fenomenului astfel încât ar putea fi utilizat în mediile on-line ca element de studiu și observație”, a punctat dr. ing. Monica Nănescu, coordonatorul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Mecanismul care va fi instalat la Palatul Culturii din Iași este compus dintr-un cablu elastic prevăzut cu o greutate care poate oscila liber
Mecanismul Pendulului Foucault care va fi instalat la Palatul Culturii din Iași este compus dintr-un cablu elastic prevăzut cu o greutate care poate oscila liber. Lungimea cablului (aproximativ 14 metri) și masa suspendată (8 kilograme) permit obținerea unei oscilații independente de mișcarea de rotație a Pământului, astfel încât planul de oscilație poate fi considerat fix. Orice variabile raportate la aceasta implică faptul că Pământul are o mișcare de rotație. Pentru a face determinări precise, o astfel de construcție reprezintă o platformă ideală de studiu în care pot fi incluși toți parametrii care guvernează mișcarea, inclusiv poziția geografică a orașului Iași.
Palatul Culturii este amplasat la latitudinea de 47 de grade, 10 minute și 24 de secunde și longitudine de 25 de grade, 15 minute și 3 secunde
Palatul Culturii este amplasat la latitudine de 47 de grade, 10 minute și 24 de secunde și longitudine de 25 de grade, 15 minute și 3 secunde. Chiar dacă există diferite realizări ale acestui mecanism, funcționarea este diferită datorită amplasării pe cicumferința terestră a locațiilor, Palatul Culturii fiind amplasat la latitudine de 47 de grade, 10 minute și 24 de secunde și longitudine de 25 de grade, 15 minute și 3 secunde.
„Considerăm că amenajarea unui astfel de instrument la Palatul Culturii reprezintă un element esențial pentru studiul mișcării Pământului și poate constitui unul dintre cele mai atractive instrumente științifice utilizate pentru studiul legilor care guvernează mișcarea planetelor. Printr-un astfel de demers, Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» se aliniază instituțiilor europene care dețin asemenea exponate de referință tehnică”, a conchis dr. ing. Monica Nănescu.