FOTO Interes crescut pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. La secțiile de vot din străinătate sunt cozi uriașe

0
490

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. Interesul cetățenilor din Republica Moldova pentru aceste alegeri este crecsut față de cel manifestat în primul tur. La secțiile de vot din mai multe țări s-au format kozi kilometrice, iar consulatele a îndrumat alegători și spre alte secții de votare pentru a avea timp să își exercite dreptul de vot, scrie Digi24.ro.

Consulatul de la Milano a rugat cetățenii care așteptau la coadă să voteze în Parma, Mestre, Milano, Verona și Bologna să meargă la una din secțiile de votare din apropiere pentru a-și exprima opțiunea electorală. La acele secții, încă de la primele ore, de la deschiderea urnelor se formaseră cozi uriașe.

Coadă la secțiile de vot din străinătate pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. FOTO: Facebook Cristina Vrabie

O cerere similară a făcut și Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt care a anunțat că, până la ora 10:00, la secția de votare nr.1/349 din Frankfurt pe Main au votat 1554 de alegători, scrie unimedia.info. Consulatul le-a transmis cetățenilor care așteptau la rând să meargă la secțiile din alte orașe cum ar fi Stuttgart, Kassel, Strasbourg, întrucât există riscul să nu rămână buletine de vot suficiente pentru toți.

În număr masiv la vot au ieșit și cetățenii moldoveni din Paris și Praga. Alegătorii stau la coadă de la orele 07:00 ale dimineții.

coada vot praga nick ralea
Coadă la secțiile de vot din străinătate pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. FOTO: Facebook Nick Rilea

În turul doi al scrutinului prezidențial s-au mobilizat și moldovenii stabiliți în Israel. Începând cu ora 7:00, și-au făcut prezența primii cetățeni pentru a-și exercita dreptul la vot, iar în decurs de jumătate de oră, deja s-au format cozi, potrivit sursei citate.

Au fost înregistrate aglomerații și la unele secții de votare din Belgia, Marea Britanie, Irlanda, România, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Regatul Țărilor de Jos.

Al doilea tur este organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur.

Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău se află candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi actualul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

Sursa FOTO: Facebook Adoptă un vot