Festivalul Serile Filmului Românesc a devenit un brand al Iașului

0
866

Ediția din acest an, dedicată actorului și regizorului Horațiu Mălăele, s-a deschis aseară cu cel mai recent film semnat de el, „Luca” (din păcate, artistul este marele absent al evenimentului, el fiind infectat cu noul coronavirus). În semn de apreciere, Horațiu Mălăele va fi omagiat în deschiderea fiecărei secțiuni, informează Ziarul Evenimentul.

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), deschisă ieri la Iași, a fost lansată cu un dialog susținut de Rodica Mandache, István Téglás, Andi Vasluianu, Irina-Margareta Nistor, Marina Voica, Mihai-Gruia Sandu, Toma Enache, Ileana Popovici, Laurențiu Damian, Vlad Ivanov. Ediția îi este dedicată actorului, regizorului și artistului Horațiu Mălăele, care va fi reprezentat la Iași de toți prietenii din cinematografia românească. Invitatul special este marele absent, din cauza infecției cu Covid-19, însă va fi omagiat alături de prietenii și colegii din cinematografie și teatru prin proiecțiile speciale din retrospectivă. Alături de artiștii invitați și de organizatori a fost prezent și primarul Mihai Chirica, alături de alți parteneri ai manifestării și de reprezentanții gazdelor, hotel Unirea. Aşacum este şi numele lui, festivalul a rămas sărbătoare locală. E un festival al filmului românesc în care credem, clădit în timp, dar care a rămas cu o pregnanţă deosebită în rândul cinefililor din Iaşi şi întreaga ţară. Îi felicit de la început pe cei care s-au implicat. Au început cu un proiect de mici dimensiuni dar uşor, uşor a devenit un motiv de sărbătoare. Nu am reuşit anul acesta să îl organizăm la nivelul pe care ni l-am dorit, din cauza pandemiei”, a spus primarul Mihai Chirica. Oficialul i-a mulţumit Irinei Margareta Nistor pentru că a rămas ambasadorul Serilor Filmului Românesc chiar şi în timpul pandemiei: „Ne reprezintă cu cinste şi personal vreau să îi mulţumesc. Acest festival a devenit un brand al Iașului. E un festival care s-a clădit cu ajutorul unor oameni de mare valoare”.

O ediţie absolut grozavă”

Toți cei prezenți i-au trimis gânduri bune maestrului Horațiu Mălăele, iar în debutul fiecărei proiecții vor citi o scrisoare adresată publicului, scrisă de marele actor. Cred că va fi o ediţie absolut grozavă. Oraşul este plin cu imaginea lui Horaţiu Mălăele. Să ştiţi că lumea zâmbeşte chiar şi dincolo de măşti. Am reuşit să detectez zâmbetul oamenilor din priviri. Lumea vrea să vadă spectacole, că încetul cu încetul revenim spre o altfel de viaţă, e adevărat. Cred că SFR rămâne una dintre prieteniile noastre foarte frumoase”, a spus Irina Margareta Nistor, ambasadorul SFR. Festivalul este rezultatul unui parteneriat public-privat, lucru amintit și de către Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași, instituție care va găzdui o parte din proiecții: „Vreau să le mulțumesc partenerilor și organizatorilor pentru ambiția pe care o au de a dovedi că Iașul este Capitală Culturală, nu doar cu numele, nu doar prin istorie, ci și prin ce se întâmplă în prezent. E mai mult decât o fișă a postului, e o implicare directă, emoțională, pentru a dezvolta și construi ceva. Cinematografia la Iași este de domeniul viitorului și există o continuitate pentru dezvoltare”.

Ediţia din acest an este una atipitică prin situația impusă de problemele create de pandemia de coronavirus, însă la fel de bogată în evenimente, după cum a dat asigurări Andrei Giurgia, directorul și inițiatorul SFR. Festivalul a început aseară cu avanpremiera filmului „Luca”, cel mai recent film regizat de Horaţiu Mălăele, „o avanpremieră 100%”, după cum a spus Andrei Giurgia.