Capitala Chinei s-a trezit învăluită într-un strat dens de praf, cu un conţinut ridicat de particule periculoase. O furtună de nisip a lovit Beijingul, fiind purtată de curenţi de aer din Mongolia şi nord-vestul Chinei.
Furtuna de nisip, care a învăluit Beijingul pentru a doua oară în mai puțin de două săptămâni, a împins nivelurile de poluare peste limitele considerate periculoase și a făcut ca cerul să devină galben iar soarele să se reducă la un punct albastru, scrie South China Morning Post, citat de Digi24.ro.
Pe platforma chineză de socializare Weibo, oamenii au postat numeroase imagini cu „soarele albastru”, iluzia optică fiind un efect al modului în care este difuzată lumina soarelui în particulele de nisip și de apă.
Furtuna de nisip a fost cauzată de vânturile puternice care transportau praf din Mongolia, afectată de secetă și din alte părți din nord-vestul Chinei.
Wang Ji, directorul Centrului de Meteorologie din Beijing, a spus că este un fenomen rar să fi avut două furtuni mari de nisip în mai puțin de două săptămâni. Anul trecut, capitala Chinei a înregistrat doar o singură furtună de nisip.
Centrul Național de Meteorologie a transmis că furtuna de nisip care a lovit nordul țării la începutul lunii a fost cea mai gravă din ultimul deceniu, 12 provincii fiind acoperite cu nisip galben și praf.
Ultimele etaje ale unor zgârie-nori nu s-au mai văzut
Vizibilitatea în oraş a scăzut semnificativ, ultimele etaje ale unor zgârie-nori rămânând ascunse în stratul dens, în timp ce pietonii erau nevoiţi să-şi acopere ochii în momentul în care rafale de nisip măturau străzile.
Indexul oficial al calităţii aerului din Beijing a atins un nivel maxim de 500 duminică dimineaţă, când nivelul particulelor în suspensie PM10 a depăşit 2.000 de micrograme pe metru cub în anumite cartiere, scrie Reuters.
Nivelul particulelor de dimensiuni mai mici PM2.5 a fost peste 300 micrograme pe metru cub, cu mult peste pragul standard în China, de 35 de micrograme.
Particulele PM2.5 sunt deosebit de periculoase întrucât au dimensiuni foarte mici şi pot pătrunde în fluxul sangvin, în timp ce PM10 desemnează particule mai mari, care pot ajunge în plămâni.
Beijing, amenințat de noi furtuni de nisip în aprilie
Administraţia de Meteorologie din China a emis vineri o alertă galbenă, avertizând asupra unei furtuni de nisip care se deplasează dinspre Mongolia înspre provinciile din nordul Chinei, printre care Inner Mongolia, Shanxi, Liaoning şi Hebei, care înconjoară Beijingul.
Administraţia meteorologică a precizat că furtunile de nisip care au afectat recent Beijingul provin din Mongolia, unde temperaturile relativ calde din această primăvară şi precipitaţiile reduse au făcut ca zone întinse să devină aride, creând condiţii favorabile pentru furtuni de nisip.
Beijingul s-ar putea confrunta şi cu alte furtuni de nisip pe parcursul lunii aprilie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de anul acesta, a precizat administraţia pentru meteorologie.