După ce i-a dărâmat poarta, Primăria Iaşi vrea să transforme Cimitirul Evreiesc în monument istoric

0
1221

Municipalitatea ieșeană intenționează să transforme Cimitirul Evreiesc în monument istoric. O solicitare în acest sens a venit din partea Federației Comunității Evreieși din România – Cultul Mozaic pe 9 ianuarie. Procesul de clasare ar putea începe joi, 31 ianuarie, când primul pas în acest sens ar putea fi realizat prin aprobarea proiectului de hotărâre aferent de către consilierii locali.

„Cimitirul a fost înființat în 1881, atunci când cimitirul din Ciurchi a devenit neîncăpător și decedații nu au mai putut fi înhumați acolo. Elementele componente precum corpul de la intrare, gropile comune și monumentele victimelor violențelor de-a lungul istoriei, dar și numărul impresionant de stele și monumente funerare individuale cu o calitate artistică și memorialistică remarcabile, fac din acest teritoriu un ansamblu remarcabil, demn de conservat și restaurat pe măsura importanței sale atât la nivel local, național, dar și internațional. Starea precară de conservare a unora dintre monumente, presiunea imobiliară ca rezultat al dezvoltării orașului, diminuarea numărului membrilor comunității, alături de valoarea istorică și artistică ale ansamblului sunt motive suficiente pentru luarea deciziei de prezervare a acestui depozit de memorie și cultură”, după cum se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local.

Clasarea ca monument istoric ar conferi cimitirului un regim juridic preferențial de protecție. Asta după ce, autorităţile locale au dărâmat poarta cimitirului, caracterizată ca fiind o piesă de valoare istorică a cimitirului.

Cimitirul Evreiesc are o suprafață de 27 hectare, având o istorie de peste 130 de ani.