Dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur de către un prinț austriac

0
931

Poliția Covasna a deschis un dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.


Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu, a declarat joi, pentru HotNews.ro că Poliția Județeană s-a autosesizat în acest caz și a deschis dosar penal pentru infracțiunile de braconaj și uz de armă. El a precizat că dosarul penal urmează să fie preluat de Parchetul Judecătoriei Târgu Secuiesc.


Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) au semnalat miercuri că cel mai mare urs brun din România – Arthur – a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.


Conform unui comunicat de presă transmis miercuri de către cele două organizații, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că două anchete sunt în derulare după vânarea ursului Arthur și că vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor. Un ordin derogatoriu a fost aprobat pe 17 februarie după ce asociația de vânătoare din zona în care Arthur a fost ucis a depus o solicitare de extragere a unui exemplar de urs. Nu este singura însă, alte două au fost respinse.

Cât privește faptul că ursul Arthur era cel mai mare din România, ministrul a comentat: „Nu știu cine poate spune că e cel mai mare din țară, poate are puteri supranaturale. Nu știu dacă a fost cel mai mare sau cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”.