Dezvoltarea sectorului agricol din județul Iași, o prioritate pentru Costel Alexe, candidatul liberal la președinția Consiliului Județean Iași

0
1031

Costel Alexe, candidatul PNL la Consiliul Județean (CJ) Iași, își asumă și propune măsuri pentru sprijinirea și dezvoltarea sectorului agricol din județul Iași în următorii ani. Eforturile trebuie să se orienteze către aspectele care contează pentru agricultorii ieșeni, spune acesta, care să le asigure fermierilor un venit echitabil, să amelioreze competitivitatea și să restabilească echilibrul de putere în lanțul alimentar. Astfel, în calitate de viitor președinte al CJ Iași, Costel Alexe va sprijini fermele de familie și pe cele din zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, pentru menținerea mai multor locuri de muncă și continuarea activității agricole pe întregul județ, consolidând în acest mod structura socio-economică a zonelor rurale. Totodată, își asumă implementarea unor programe pentru redresarea zootehniei și încurajarea investițiilor mai mari în cercetare și inovare, pentru o creștere economică inteligentă.

 „Este prioritar să avem o strategie în ceea ce privește agricultura. În momentul de față, pentru România, mai ales pentru sectorul agricol, anul 2020 este un an decisiv, pentru că se bun bazele noului Plan Strategic în contextul noii Politici Agricole Comune (PAC) 2021-2027, care va trebui să beneficieze de o finanțare consistentă și să răspundă cerințelor fermierilor și tuturor celor angrenați pe filierele agricole pe următorii 7 ani. În urma discuțiilor pe care le-am avut până acum la Ministerul Agriculturii, discuții inclusiv în Guvern, se va milita în noul Plan Strategic pentru sprijinirea reală a nevoilor de dezvoltare a agriculturii românești și, mai ales ales, a spațiului rural, prin câteva direcții prioritare. În primul rând, va trebui să consolidăm fermele de familie și poziția fermierilor în lanțul valoric. Trebuie să sprijinim în continuare instalarea tinerilor fermieri, stimularea cooperării economice, aceste cooperative care să sprijine și mai mult producătorii locali, să poată face față competiției de pe piața de desfacere. De asemenea, trebuie să avem în vedere măsuri de sprijin a zonelor care în momentul de față au constrângeri, cum ar fi zona montană ori zona Delta Dunării, care au câteva restricții, cum au de altfel și siturile Natura 2000. Totodată, trebuie să sprijinim mai mult zootehnia, centrele de cercetare, pentru că ele sunt cele care aduc plusvaloare și dau un imbold dezvoltării agriculturii. Acestea trebuie să fie prioritare pentru toți”, a precizat Costel Alexe.