În mai multe comune ieşene, intervenţia de deszăpezire a autorităţilor locale s-a lăsat aşteptată. Viceprimarul comunei Cristeşti a atras un semnal de alarmă cu privire la reacţia greoaie pentru deszăpezirea drumurilor locale, care a generat o serie de evenimente neplăcute. Vlad Mihai Pintili, consilier local PNL cu atribuţii de viceprimar, a precizat că, din cauza lipsei de reacţie a primarului comunei, mai multe autospeciale de intervenţie au fost blocate în zăpadă.
“Ca urmare a unui incendiu la Herești, deszăpezirea în comună a fost întârziată, întrucât a fost desfundat drumul pentru autospecialele de pompieri. Din cauza blocajului de la Gâștești, autospecialele de la Pompieri Pașcani nu au putut ajunge la fața locului, dar am reușit să stingem focul cu ajutorul autospecialei de la Moțca, a sătenilor din Herești și a voluntarilor de la SVSU Cristești. Ninsoarea de ieri a depășit posibilitățile unui singur angajat care se ocupă de deszăpezire, iar o femeie care face dializă a fost cărată pe brațe la mașina de intervenție. Șoferul de pe mașina de dializă de ieri a spus că n-a mai întâlnit asemenea caz nicăieri, la o simplă ninsoare, fără viscol”, a spus Vlad Mihai Pintili.
Viceprimarul a publicat un referat întocmit luna trecută şi destinat primarului comunei, Constantin Bolohan, solicitându-i acestuia să ia măsuri pentru prevenirea blocajelor generate de iarnă.
“Pe data de 25 octombrie am depus, către primarul comunei, un referat prin care am solicitat ca în caz de zapadă abundentă să facă un contract cu o firmă de deszăpezire să intervină și să ne ajute. Acest referat nu a fost luat în seamă, ba mai mult, în ședințele de Consiliu Local, fiind întrebat despre deszăpezire, Primarul a spus că mașinile să meargă mai ușor, iar când a venit vorba despre ulițe a spus să mai dea oamenii și la lopată, că așa era odată, iar dacă il sună cetățenii să se plângă dă vina pe oricine, numai el nu este vinovat. Nu este normal ca în 2018 să mai discutăm despre drumuri înfundate, când sunt atâtea utilaje ce pot interveni, doar că trebuie solicitate prin contract de către primarul localității.“, a mai spus Vlad Mihai Pintili.
Cel mai ridicat nivel al precipitațiilor de ieri s-a înregistrat în comuna Cotnari. Pe parcursul zilei, valoarea maximă a precipitațiilor s-a înregistrat în zona Cârjoaia, unde a fost atins un nivel de 50,7 litri/mp. Precipitații deosebit de intense au fost înregistrate și la Târgu Frumos (45,6 litri/mp), Sârca (41,0 litri/mp), Podu Iloaiei (32,3 litri/mp), Chiperești (31,7 litri/mp), Șipote (30,7 litri/mp) sau Hâlceni (30,1 litri/mp). Un volum al precipitațiilor de peste 25 litri/mp a fost înregistrat și la alte 19 stații pluviometrice din județ.
La Cârjoaia s-a înregistrat și cel mai gros strat de zăpadă, acesta ajungând la 38 cm. La Cotnari, grosimea stratului de zăpadă s-a ridicat la 32 cm, iar la Sârca, la 30 cm. Grosimi de peste 20 cm ale stratului de zăpadă au fost înregistrate și la alte opt stații meteo din județ.