Dărâmarea porţii cimitirului evreiesc stârneşte scandal: Bodea crede că Primăria face jocul samsarilor, Chirica spune că evreii au cerut asta

0
958

Deputatul PNL Iaşi, Marius Bodea, a criticat în termeni duri măsura Primăriei Iaşi de a demola poarta monumentală a cimitirului evreiesc. Deputatul consideră că Iaşul a devenit, astfel, un”sat fără câini”, cu o Primarie captivă samsarilor imobiliari.“Anul trecut a fost demolată ilegal o casă de patrimoniu pentru a ridica un bloc, iar cladirile de patrimoniu din administrarea Primăriei zac în paragină: Casa Generalului Berthlot, Casa Buicliu din Păcurari sunt doar două exemple. În Iași, respectarea autorizațiilor de construire este facultativă. Primarul Iașului, falsul disident național, a ajuns o unealtă a samsarilor imobiliari și nu mai reprezintă interesul public, ci doar interesul unui manunchi de „băieți deștepți” care au acces direct în birourile primarului”, a declarat deputatul.

Acesta a mai adăugat că primarul Mihai Chirica va ramâne în istorie ca “avocatul samsarului imobiliar care a dărâmat Casa Pogonat în anul 2018”. “Constat că ceea ce cunoaștem toți ca fiind abuzuri din sfera penalului, dărâmări de monumente abuziv, falsuri în autorizări în construcții, măsluiri de planșe depuse la dosarele de aprobare PUZ-uri, șpăgi date la vedere, prin participarea samsarilor imobiliari la petreceri de familie ale Primarului Chirica, la Iași par că sunt interpretate de organele de cercetare penală ca fiind doar dispute politice sau copilării neimportante. Însă, în urmă rămâne un oraș sufocat de fărădelegi și oameni disperați de abuzurile urbanistice”, a completat Marius Bodea.

Primăria neagă faptul că poarta ar fi fost monument istoric

Actuala poartă a Cimitirului Evreiesc din cartierul Păcurari este o construcție care datează din anii ’80 ai secolului trecut, fiind realizată ca urmare a mai multor mutări succesive ale acesteia din motive edilitare. Desele incidente de circulație în care a fost implicată această construcție au dus la deteriorarea semnificativă a acesteia, fapt semnalat municipalității și de Comunitatea Evreilor din Iași. “Datorită faptului că singura proprietate din zonă a Comunității Evreiești o reprezintă parcarea și Cimitirul Evreiesc, Comunitatea a fost de acord și a cerut sprijin municipalității ca mutarea să se facă la limita parcării cimitirului. În acest scop a fost întocmit un proiect tehnic autorizat, pe baza căruia a fost eliberată o autorizație de construire pe numele Comunității Evreilor din Iași. Lucrările sunt executate de o companie de construcții autorizată pentru astfel de intervenții și vor fi finalizate până la jumătatea lunii iunie. Toate detaliile arhitecturale sunt demontate și conservate, urmând să fie montate pe o structură de rezistență nouă și solidă. Poarta nu este monument istoric și, așa cum am mai spus, a mai fost mutată în trecut, însă, fiind un simbol al prezenței Comunității Evreiești în Iași, s-a decis construirea unei porți noi care să păstreze și să pună în valoare elementele identității evreiești”, a spus primarul Mihai Chirica.