Cu ce gânduri și-a dat demisia din USR Dragoș Ciulinaru – „diversitatea de opinii s-a redus peste ani însă anxietatea la opinii diferite a dăinuit”

0
746

Într-un articol publicat pe Contributors.ro, Dragoș Ciulinaru a explicat care au fost cauzele care l-au determinat să își dea demisia din USR.

Redăm, în continuare, conținutul integral al articolului:

După alegerile parlamentare, au fost câteva demisii notabile din USR. În contextul ăsta, poate fi derizoriu să menționez faptul că și eu mi-am dat demisia în decembrie. Nu doar că nu aveam vreo notorietate, dar nu mai eram activ în partid de când m-am mutat în altă țară. Chiar fără a putea face comparație,  este validă întrebarea de ce demisia are loc acum. O altă întrebare relevantă este, în cazul meu, dacă tot nu am realizat ceva notabil, macăr am învățat ceva din experiența mea în USR? Încep cu prima întrebare și voi continua mai pe larg cu răspunsul la a doua. Răspunsurile pe care le dau sunt susținute cu exemple de comportamente și atitudini pe care le-am observat în mod repetat la membrii USR pe parcursul a patru ani. Îmi imaginez că, pentru mulți foști colegi, cele descrise sună familiar. Se poate că la fel de mulți nu s-ar recunoaște în cele de mai jos.

Ca opinii, am fost mereu în minoritate în USR. Pot fi criticat pentru ipocrizie. Cum nici acum și nici atunci nu aveam multe în comun, atunci ce am mai căutat la acest partid? Mi-am compensat lipsa de coerență cu sine cu convigerea că scopul era democrația. Am intrat în USR din convingerea că democrației românești i-ar prinde bine dacă, ceea ce începuse ca o mișcare civică, ar fi reușit să intre în parlament și chiar și la guvernare. Sunt multe argumente în favoarea ipotezei ăsteia: mai multe partide își atenuează reciproc tendințele de acaparare a întregii puteri, oamenii noi tulbură apele unei instituții inerte și netransparente, reușita unei mișcări politice noi aduce ceva efervescență și apar noi mișcări și partide. Din aceste puncte de vedere, până acum, nu pot zice că m-aș fi înșelat. Acum, că USR e la guvernare și Nicușor Dan e primar în București, misiunea pare îndeplinită, chiar dacă premisele sunt diferite de cele pe care mi le imaginam în 2016. După ce, cu sau fără ajutorul meu, toate astea s-au realizat, nu mi-a rămas niciun motiv să rămân in partid.

Dintr-o altă perspectivă,  mișcarea și, ulterior, partidul USR au o serie de limitări pe care nu le anticipam în 2016.

Aceste limitări sunt un tipar pentru organizație dar, cu ceva voință, ar putea fi corectate. Până la a fi corectate însă, pot specula că limitările USR au potențial să dăuneze democrației românești.

La primul contact cu organizația, m-au frapat două particularități care păreau într-un cerc vicios: pe de o parte multitudinea de opinii din partid și, de cealaltă parte, o anxietate la diversitatea de opinii. Anxietatea față de idei care nu le confirmă pe cele proprii, nu era ceva rar în societatea românească. Cred ca nu e rară nici în prezent. La momentul respectiv, USR era încă USB și atrăgea oameni din cei mai diverși. O direcție ideologică avea să vină mult mai târziu. Și, chiar și așa, „centru-dreapta modern” rămâne un concept destul cuprinzător.

O anecdotă bună pentru cam cât de diverse erau opiniile în anii de început ai USB/ USR, e o discuție la care am asistat cu ocazia unei întâlniri despre viitorul bulevardului Magheru. Fuseseră invitați cei de la ARCEN și, cam două ore, s-a discutat despre potențialul blocurilor moderniste ca patrimoniu construit, despre faptul că, datorită acestor blocuri, bulevardul Magheru e ceva aparte, că renovarea lor ar relansa economia zonei etc.. Spre final, un participant trage concluzia că, decât să bagi bani în niște blocuri vechi și cu risc seismic, mai bine le demolezi și  faci altceva. Cam atât de departe unele de altele puteau fi opiniile în USR.

Într-un context cu poziții diferite, scenariul ideal ar fi cel în care toate opiniile se pun pe masă, iar din discutarea lor rezultă o cale care mulțumește toate părțile. Mai realistă pare o cale de compromis cu care toate pozițiile pot coexista. Scenariul cel mai păgubos ar fi cel în care fiecare își aduce opinia în discuție, iar ceilalți o demolează. Și tot așa până când nicio opțiune nu rămâne în picioare. Am întâlnit des ultima variantă. Colegii se grupau cu cei cu care cădeau ușor de acord și îi priveau cu suspiciune pe ceilalți. Nu doar că nu se acceptau ideile diferite, dar se puneau la îndoială intențiile celor care le emiteau. Cine nu era „cu noi” erau „împotriva noastră”. Despre acceptarea criticii putea fi vorba doar în mod excepțional, pentru că intenția din spatele criticii era mereu pusă la îndoială. Când o decizie era necesară, se apela la vot. Câștiga tabăra care avea majoritatea, iar celelalte opinii rămâneau total pe dinafară.

În consecință, diversitatea de opinii s-a redus peste ani însă anxietatea la opinii diferite a dăinuit.

Se observă  și la echipele de conducere sau chiar e promovată de acestea. Sunt multe exemplele de lideri USR care au tendința de a se înconjura cu un număr mic de oameni în care au încredere. Funcțiile se rotesc în acest cerc număr, chiar dacă cei dacă apropiații liderului nu au experiența necesară. Omogenitatea și fidelitatea, iar nu experiența, sunt criteriile. Un membru nou, de exemplu, primește eventual suficiente voturi pentru o funcție dacă demonstrează consecvență în susținerea uneia dintre tabere. Asta dacă, desigur, tabăra respectivă, devine suficient de mare. La prima mea ședință de la USR Sector 2,  mai era doar un singur coleg nou ca și mine. Colegul s-a alăturat repede unuia dintre multele tabere și avea să capete notorietate pentru dedicarea  – a se citi și inflexibilitatea- cu care o susținea. Omul e parlamentar acum. Un asemenea mod de promovare nu e ceva rar pentru partidele politice. Pentru USR însă, e în dezacord cu imaginea de meritocrație pe care și-o atribuie.

Modul ăsta de a acționa mai ales prin rețeaua de persoane fidele și cunoscute, a limitat capacitatea echipelor de conducere de a mobiliza membri. Am avut impresia că, nici în organizațiile locale și nici la nivel național, nu exista o idee clară de cum să fie folosit potențialul pe care îl presupunea un număr mare de membri. Exemplu elocvent, USRPLUS era cât pe ce să nu strângă la timp semnăturile pentru a-și înscrie candidații pentru alegerile din 2020.

Trebuie să recunosc că dificultățile în a gestiona atât diversitatea cât și numărul membrilor au derivat și din faptul că USR, ca mișcare nouă, a atras oameni din cei mai aparte. Am asistat la mai multe episoade în care persoane veneau să se înscrie exprimând convingerea că ceea ce se întâmplă în organizație e greșit și că singura variantă ar fi fost să vină ei să facă ordine. Chiar și cu argumente solide, o astfel de atitudine câștiga rar simpatie. Lăsând cazurile extreme la o parte, surse similare a avut chiar și conflictul dintre ce aveau să devină „nicușoriști” și „ghiniști”. Pe de o parte, erau membrii care inițiaseră USB. Mulți aveau experiența prostestelor pentru Roșia Montană și a tuturor protestelor de după. Oameni implicați civic, dar fără experiență politică. De cealaltă parte, oameni cu legături cu guvernul Cioloș sau cu partidul M10. USR avea nevoie atât de experiența unora cât și a altora, dar colaborarea între cele două tabere era improbabilă. Cei dintâi îi percepeau pe ceilalți ca uzurpatori, iar aceștia din urmă își revendicau legitimatea din faptul că s-ar fi priceput mai bine să conducă o organizație în care de abia sosiseră.

Între cazurile aparte, îmi aduc aminte de un domn care, cu cele mai bune intenții, trimitea tuturor membrilor organizației liste fluviu cu idei și își arăta nemulțumirea la următoarea ședință că acestea nu fuseseră încă preluate de cineva spre a fi implementate. Eventual domnul și-a epuizat răbdarea, dar nu și așteptările nerealiste, și a renunțat. Dar își epuizau răbdarea și mulți alții, cu atitudini mult mai puțin excentrice. Unii renunțau pentru că își demonstrau că o organizație de partid nu e tocmai ceea ce căutau, alții pentru că descopereau că USR nu era partidul pe care și-l imaginau. Pe mine, de exemplu, mă epuizau conflictele fără scop și impresia că îmi ofeream ajutorul fără ca cineva aibă nevoie de el. Tot auzind colegi de la Sector 2 plângându-se, ca și mine, de conflicte, am propus o serie de seminarii despre interacțiuni constructive. Aveam experiență cu așa ceva și urma să țin seminariile pe timpul și cheltuiala proprie. Câțiva colegi și-au confimat prezența la prima sesiune, dar nu a venit nimeni. Am renunțat să o mai organizez pe următoarea.

Dacă e să fi învățat ceva despre mine, e că nu mă potrivesc cu profilul celui care dăinuie într-o organizație politică. Aș descrie acest profil ca o combinație între dogmatism și bune aptitudi în a exploata un mediu cu multe conflicte. Am văzut cum membrii cu opinii nestrămutate s-au mobilizat mult mai bine. Impresia că serveau o cauză dreaptă le-a dat mult mai multe certitudini.  Într-o astfel de paradigmă, scopul era o scuză și pentru mijloace pentru că, fără vreo îndoială,  cauza proprie era cea dreaptă. Nu și-au bătut prea mult capul și nu și-au consumat energia cu ce se întâmpla cu ceilați. Îmi pot imagina că oameni cu acest profil au ajuns în structurile guvernului. Îmi pot imagina și că, într-un asemenea post, opiniile de nestrămutat și lipsa unei experiențe anterioare, nu prevestesc nimic bun.

În ceea ce privește predicția mea că succesul USR va da tonul apariției unor noi mișcări politice, nu aveam cum să estimez care dintre noile partide vor avea succes. Pentru mișcări de stânga, experiența Demos rămâne un exemplu timid. La dreapta spectrului de ideologii, PLUS și- a asigurat succesul prin alianța cu USR. Cel mai probabil, o candidatură pe cont propriu nu ar fi adus-o în parlament. Ipoteza mea a omis potențialul pe care îl are extrema dreaptă în România. Recunosc că nu mă așteptam ca AUR să depășească cu atâta ușurință pragul de 5%.  Succesul AUR și al ideilor promovate de AUR și influența lor asupra democrației românești sunt străns legate și de cum USR-știi de la guvernare vor înțelege să privească dincolo de propriile certitudini.

Dragoș Ciulinaru este doctorand la Centre for Migration Law, Radboud University, Olanda. Anterior a absolvit un master în științe sociale la Universitatea Helsinki. Are o experiență profesională diversă ca voluntar la un centru cultural independent, specialist resurse umane în mai multe corporații, stagiar la sediul NATO, profesor de limbă engleză în Ucraina etc.. Scrie despre comunitățile în care a lucrat și trăit, cu perspectiva cercetătorului cu formare în științe sociale.