Crucea Eroilor de pe Caraiman este resfințită astăzi: Monumentul istoric, primul proiect de acest tip reabilitat de MApN cu fonduri europene

0
1062

Ministerul Apărării Naționale a organizat luni, de Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, ceremonia militară și religioasă de Resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi.

Lucrările de reabilitare a “Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, monument istoric situat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman, au fost contractate de Ministerul Apărări Naţionale, în calitate de administrator legal al monumentului, iar cofinanțarea acestui proiect a fost realizată cu fonduri europene din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională, informează CaleaEuropeană.ro.

Primul proiect cu fonduri europene realizat de MApN

Conform Secretariatului General al MApN, proiectul este primul de acest gen realizat cu fonduri europene. 

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Valoarea proiectului a fost de 19.159.031, 29 lei, dintre care 15.946.043,78 lei reprezintă finanţare din fonduri europene, iar 3.212.987,51 este valoarea cofinanţării proprii pentru cheltuieli eligibile şi neeligibile. Proiectul a fost implementat de Secretariatul general al Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Direcţiei domenii şi infrastructuri.

Proiectul, elaborat de compania Leviatan Design

“Suntem foarte bucuroși și mândri să vedem finalizate lucrările acestui obiectiv de importanță deosebită pentru România, obiectiv ce întrupează valorile esențiale ale poporului român si spiritul de sacrificiu însuflețit de crucea din suflet care dăinuie în cele mai vitrege condiții ale timpului. Echipa Leviatan este recunoscătoare și mândră că a putut să ia parte la realizarea acestui proiect, din faza de proiectare DALI până la DDE, precum și la urmărirea proiectului pe perioada sa de execuție“, a declarat, pentru CaleaEuropeană.ro, directorul general al companiei, Cătălin Podaru.

Acesta a subliniat că proiectul este primul cu finanțare din fonduri europene, accesat prin intermediul Ministerului Apărării sub coordonarea secretariatului general al MApN și prin acțiunea și participarea directă a specialiștilor din cadrul Direcției Domenii și infrastructuri condusă de generalul de brigadă  Gheorghe Nistor care a avut un rol activ în realizarea proiectului.

“Povestea realizării acestui proiect este una complexă, dar și frumoasă întrucât provocările au fost multiple și din domenii diferite. Fiind o lucrare de patrimoniu, alegerea soluțiilor de intervenție a necesitat o analiză foarte atentă si studii amănunțite pentru obținerea avizului ministerului culturii. Poziționarea obiectivului a impus, de asemenea, condiții speciale din punct de vedere al avizului de mediu, cât și al tehnologiilor de execuție la mare înălțime. Mai mult, finanțarea cu fonduri europene a venit cu o suită de provocări și condiții foarte riguroase pentru aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico economici. O surpriză personală a fost sa descopăr energiile și extraordinara implicare pe care le-a declanșat dorința de realizare a proiectului, atât în rândul arhitecților și inginerilor din echipă, dar și implicarea deosebită a colegilor pe consultanță în fonduri europene, cât și participarea si alăturarea experților pe piatră și metal și a specialiștilor în patrimoniu cultural din Romania. Felicitări și echipei de implementare și execuție a acestui proiect ce speram sa dăinuie cel puțin 100 de ani de acum înainte.”, a relatat directorul Leviatan.

Guinness World Record: Crucea Caraiman, cea mai înaltă din lume

Crucea Caraiman a fost desemnată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, potrivit Guinness World Record.

“Cea mai mare cruce este de 39,5 metri înălțime (129 picioare și 7 inci) cruce care stă la altitudinea de 2.291 m (7.516 picioare) sus pe Muntele Caraiman din Munții Bucegi ai Carpaților de Sud ai României. Înălțimea include soclul de beton, înalt de 8 m (26 de picioare și 2 inci) placat cu piatră pe care stă crucea”, arată Guinness World Records, conform traducerii furnizate de MApN.

Cum s-au derulat lucrările? Obiectivul: promovarea istoriei și identității naționale

Lucrările executate au constat în sablarea tronsoanelor metalice, a soclului şi platformei de acces la monument şi acoperirea anticorozivă a întregii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajările interioare, au fost montate lămpile electrice şi instalaţiile interioare de iluminat şi a fost realizată instalaţia de ventilaţie în subsol.

În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pentru prima dată pe Cruce după începerea lucrărilor de restaurare. A fost, de asemenea, amenajat un spaţiu tehnic în care au fost amplasate bazine de colectare a apei de ploaie şi un generator ce va permite menţinerea unei temperaturi constante în cele două camere unde au fost amenajate săli de expoziţii. Astfel, la etaj, prin imagini, este rememorată construcţia monumentului, ce a început în urmă cu 92 de ani, iar la parter este amenajată o expoziţie dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului şi bătăliilor de pe Valea Prahovei.

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial. Obiectivele specifice au vizat, pe de o parte, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentului şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul monumentului şi, pe de altă parte, creşterea numărului de vizitatori la monument cu minim 6%, în primul an după finalizarea lucrărilor.