COVID-19: Comisia Europeană găzduiește luni maratonul mondial al donatorilor pentru strângerea a 7,5 miliarde de euro destinate unui vaccin

0
724
Ursula von der Leyen

Comisia Europeană va fi luni gazda unei videoconferinţe internaţionale care îşi propune strângerea de fonduri destinate eforturilor de dezvoltare a unui vaccin şi a unor tratamente eficace împotriva noului coronavirus, un maraton mondial al donatorilor care se așteaptă să strângă cel puţin 7,5 miliarde de euro, fonduri ce vor fi alocate în special unor organizaţii de sănătate mondiale şi reţele de cercetare, după cum a informat executivul european într-un comunicat remis vineri.

Demersul are ca scop să pună laolaltă resurse pentru dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin şi a unor tratamente eficace şi să le facă disponibile la nivel mondial, la preţuri accesibile.

Evenimentul, care va fi găzduit de la Bruxelles de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va începe la ora locală 15:00 (14:00 GMT).

“Este numărătoarea inversă pentru maratonul nostru mondial al donatorilor. Pe 4 mai, vrem să reunim întreaga lume pentru a obține rezultate în materie de prevenire, diagnosticare și tratamente împotriva coronavirusului. Obiectivul nostru este să strângem fonduri și să punem bazele unei cooperări globale fără precedent între organizațiile de sănătate și toți partenerii relevanți. Invit pe toată lumea să contribuie și să se alăture răspunsului global la coronavirus”, a declarat Ursula von der Leyen, înaintea evenimentului.

Printre participanţi se vor afla cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Cancelarul Merkel a promis la sfârşitul săptămânii trecute o ‘contribuţie financiară semnificativă’ din partea Germaniei, despre care agenţia DPA are informaţii că s-ar cifra la sute de milioane de euro, informează Agerpres. De asemenea, Papa Francisc şi-a afirmat duminică sprijinul faţă de obiectivele conferinţei.

Organizarea acestui maraton mondial al donațiilor a fost anunțată la 24 aprilie, când Organizaţia Naţiunilor Unite a lansat o iniţiativă globală “istorică” care reuneşte Uniunea Europeană și numeroase ţări occidentale, între care Franţa, Germania și Marea Britanie, dar fără participarea SUA, pentru a accelera producţia de vaccinuri, tratamente şi teste împotriva noului coronavirus şi pentru a asigura un acces echitabil la acestea.

Absența SUA din cadrul acestui efort global este motivată de disputa dintre administrația americană și Organizația Mondială a Sănătății. Preşedintele Donald Trump a afirmat că OMS a reacţionat cu lentoare în urma apariţiei pandemiei şi a acuzat această organizaţie că s-a aliniat poziţiei oficiale a Chinei, anunţând apoi suspendarea contribuţiei financiare americane la finanţarea OMS. Ulterior, OMS a respins criticile preşedintelui american şi a apărat modul în care a gestionat această criză sanitară.

Pandemia cu noul coronavirus, izbucnită în orașul Wuhan din China în luna decembrie a anului trecut, este responsabilă pentru peste 3,5 milioane de cazuri de îmbolnăviri și aproape 250.000 de decese. SUA sunt cea mai afectată țară din lume, cu peste 1,1 milioane de cazuri și peste 68.000 de decese. Urmează Spania, Italia, Marea Britanie, Franța și Germania, care împreună au aproape un milion de cazuri și peste 100.000 de decese.