Costel Alexe: Vom aloca mai mulți bani pentru autobuze electrice in Iasi

0
789

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a declarat că că instituţia pe care o conduce va suplimenta fondurile pentru ca primăriile din oraşele poluate să îşi poată achziţiona mijloace de transport public electrice. Pe lista UAT-urilor vizate se află și Iașul, oraș care se confruntă de o bună perioadă de timp cu un nivel ridicat al poluării.

„Am făcut prin Ministerul Mediului pentru UAT-urile din România o măsură dedicată celor trei oraşe aflate în procedură de infrigement- Bucureşti, Braşov şi Iaşi, pentru a-şi moderniza transportul public în comun. Din păcate, doar Bucureştiul şi Braşovul au reuşit să acceseze aceste fonduri. Am vorbit cu colegii din minister să suplimentăm aceste fonduri şi să deschidem un nou apel pentru a încuraja transportul public electrificat şi nepoluant”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul Mediului a precizat că, în privința Iașului, principalii factori generatori ai poluării sunt jipsa unei șosele de centură care să preia o parte semnificativă a traficului de tranzit, a traficului greu și al celui transfrontalier, care încă trec prin interiorul orașului, lipsa unui Plan Urbanistic General al Iașului, construcțiile haotice, șantierele neconforme, etc.

Sunt ieșean, un oraș parte a procedurii de infringement declanșată de Comisia Europeană în 2009 împotriva României; am activat ca vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, fapt pentru care cunosc foarte bine fenomenul poluării în marile aglomerări urbane și permanent am luptat pentru ca autoritățile locale (primării și consilii județene) și centrale (minister și agenții naționale) să conceapă și să implementeze planurile de calitate a aerului și totodată să monitorizeze exigent îndeplinirea obiectivelor și atingerea țintelor și indicatorilor asumați: reducerea poluării, ridicarea procedurii de infringement împotriva României și creșterea calității vieții în marile aglomerări urbane!“, a adăugat Ministrul Mediului.