Costel Alexe: “trebuie făcut un audit serios în vistieria Consiliului Judeţean Iaşi pentru că există indicii clare că au fost mutaţi banii necesari modernizării drumurilor către alte cheltuieli”

0
611

În cadrul unui interviu realizat de către o publicație ieșeană, Costel Alexe, candidatul Partidului Național Liberal la Președinția Consiliului Județean Iași și-a expus perspectiva cu privire la modernizarea infrastructurii de transport rutier din județ.

Redăm mai jos întrebările adresate, urmate de răspunsurile oferite de Costel Alexe:

  • Va avea Iaşul centură ocolitoare modernă şi completă în timpul mandatului 2020-2024?

Categoric da! Infrastructura rutieră a judeţului a fost o preocupare constantă a mea ca reprezentant al ieşenilor în Parlament şi iată că am reuşit după 8 ani să deblochez lucrările la obiectivul IV din ceea ce trebuia să fie Centura Ocolitoare a Iaşului. Spun trebuia să fie, pentru că ea a fost gândită la nivelul anului 2006, proiectată prin 2008 şi inaugurată în 2012, iar de atunci lumea s-a schimbat major. Iaşul s-a extins, comunele din Zona Metropolitană s-au dezvoltat destul de mult şi în curând vom fi primul judeţ cu peste un milion de locuitori, majoritatea comasaţi în Zona Metropolitană, iar infrastructura rutieră a judeţului a rămas încremenită în anii ’90-2000. Trebuie să finalizăm ceea ce s-a proiectat din actuala Centură a Iaşului, inclusiv modernizarea Bulevardului Poitiers şi a Drumului Hoţilor, legătura Bucium-Barieră Tomeşti şi apoi să începem centura reală a Iaşului.

  • Ce veţi face pentru grăbirea sau măcar menţinerea în curs a proiectului A8?

Abandonată de guvernările PSD în detrimentul altor proiecte de infrastructură, Autostrada Unirii a fost revitalizată de Guvernul PNL şi m-am asigurat în lunile petrecute la Ministerul Mediului că avem soluţii viabile atât pentru podul de la Ungheni, cât şi pentru traversarea ariilor protejate cu care autostrada se intersectează. În doar două şedinţe am deblocat proiectul care stătea în sertare de trei ani şi am lăsat o foaie de parcurs concretă. La ora actuală, impedimente nu mai sunt, sursa de finanţare există şi tot ce ne trebuie este să nu slăbim presiunea pe autorităţi, pe proiectanţi, pe executanţi.

Trebuie o monitorizare permanentă şi, regulat, făcute informări din partea autorităţilor privind progresele înregistrate.

“Trebuie făcut un audit serios în vistieria Consiliului Judeţean”

  • Câţi kilometri de drum judeţean mai sunt de asfaltat? Cât va costa continuarea campaniei de modernizare a drumurilor şi de unde veţi asigura finanţarea lucrărilor?

În primul rând, trebuie făcut un audit serios în vistieria Consiliului Judeţean Iaşi pentru că există indicii clare că au fost mutaţi banii necesari modernizării drumurilor către alte cheltuieli. Actuala conducere PSD a Consiliului Judeţean a făcut promisiuni fără acoperire bugetară, iar ultimul raport al Curţii de Conturi atrage serios atenţia că la CJ Iaşi sunt grave abateri privind transparenţa şi modul cum se cheltuie banii ieşenilor. Îmi propun ca la finalul mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, în 2024, să nu mai fie niciun kilometru de drum judeţean neasfaltat. Tot ceea ce se va construi nou sau se va moderniza în mandatul meu va avea şi infrastructură pentru biciclişti. Acest segment şi acest transport alternativ şi verde a fost total neglijat de actuala administraţie judeţeană.