Costel Alexe, PNL: “Maricel Popa distruge tot ce nu poate pesediza!”

0
903

Preşedintele PNL Iaşi, deputatul Costel Alexe, a declarat că şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, are o singură intenţie, aceea de a pune piedici oricărui proiect care nu poate fi însuşit de el. “Expert în punerea în scenă a unor spectacole de decapitare politică, Maricel Popa nu este capabil să conceapă faptul că structurile asociative în care județul Iași este membru nu îi sunt subordinate, făcând tot posibilul ca viaţa acestor structuri să devină un calvar, prin şicane, declaraţii publice defăimătoare niciodată dovedite sau chiar prin refuzul de a duce la îndeplinire îndatoriri statutare precum plata cotizaţiei. Astfel, una dintre reţete este simplă: cine nu i se subordoneaza, nu are cotizatia plătită. După ce a reuşit schimbarea preşedintelui ADIS prin presiuni constând în neplata sau diminuarea drastică a cotizaţiei, următoarea ţintă este Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, unde preşedintele Maricel Popa este și Președintele Asociației. Cotizația către această structură pentru anul 2018 nu a fost încă inclusă în bugetul Consiliului Judeţean Iaşi şi plătită, fără a exista motive întemeiate. Asta după ce, la finalul anului 2017, în cadrul Adunării Generale reprezentantul judeţului Iaşi a fost de acord şi a votat valoarea cotizaţiei judeţului Iaşi.  Cuvântul județului Iaşi în faţa partenerilor din republica Moldova valorează fix cât o ceapă degerată pentru Maricel Popa. Nu a contat nici faptul că județul Iași este principalul contributor la bugetul Euroregiunii”, a declarat Costel Alexe.

În istoria recentă cotizația către Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a fost aprobată, în primele luni ale anului respectiv, după cum urmează:

  • În anul 2013 a fost aprobată în ședința ordinară din 23 ianuarie;
  • În anul 2014 a fost aprobată în ședința ordinară din 30 ianuarie;
  • În anul 2015 a fost aprobată în ședința ordinară din 27 ianuarie;
  • În anul 2016 a fost aprobată în ședința ordinară din 29 ianuarie;
  • În anul 2017 (primul cu Maricel Popa preşedinte) a fost aprobată în ședința ordinară din 7 martie.

În acest an a fost introdusă pe ordinea de zi în ședința ordinară din data de 25 aprilie și amânată o ședința următoare, însă nu a mai fost deschis acest subiect, din motive necunoscute. Neplata cotizației poate determina blocaje de funcționare a structurii executive și nu își mai poate atinge unul din principalele roluri, de instituție suport pentru membrii săi, administrațiile din România și din Republica Moldova.

“Rolul acestei structuri pare că nu a fost înțeles de Președintele Consiliului Județean Iași, care este și Președintele Asociației. Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a jucat în ultimii ani rolul de instituție suport pentru membrii săi, atât prin pregătirea parteneriatelor dintre administraţiile de pe cele două maluri ale Prutului (peste 30 de înfrățiri de localități, prezența președinților de Raioane la Guvernul României și la Administrația Prezidențială precum și prezența premierilor României și Republicii Moldova la Adunarea Generală a Euroregiunii) cât și  prin facilitarea accesului la forumuri economice pe diverse teme (Congresul European al Autorităților Locale de la Cracovia, Forumul Economic de la Krynica, supranumit și Davos-ul Estului sau Forumul Europa-Ucraina, în cadrul căruia au loc și „Târgurile Estice”). La aceste forumuri au fost organizate paneluri de discuții de către Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în baza parteneriatului cu Institutul de Studii Estice din Varșovia, fiind abordate teme de interes pentru membrii săi precum importanța cooperării transfrontaliere, dezvoltarea armonioasă a administrațiilor publice din țări diferite și provocările la care sunt supuse spațiile transfrontaliere estice. Oportunitățile de relaționare la nivel internațional pentru membrii Asociației și stabilirea de parteneriate oferă vizibilitate întregii Moldovei, din dreapta și stânga Prutului. Acestea sunt necesare, trebuie multiplicate și nu eliminate. Rolul acestei asociații nu este sa deservească interesele politice ale presedintelui Consiliului Județean Iași. Domnule Președinte, judecați structurile asociative din care județul Iași face parte cu aceeași unitate de masură și nu după bunul plac sau dupa criteriul subordonării. Opriți-vă din pesedizarea instituțiilor publice!”, a mai spus Costel Alexe.

Maricel Popa nu a întârziat cu replica

Şeful CJ Iaşi a precizat că, în calitate de membru al AESPN Iaşi, acesta generează modele de bună practică pentru colegii din Republica Moldova.

“Sunt doi ani de când am preluat mandatul de preşedinte al Consiliul Judeţean Iaşi şi, din păcate, sunt nevoit în continuare să îmi consum energia cu indivizi care au încercat să facă dintr-o organizaţie cu activitate publică (AESPN), un bun personal, care slujea intereselor unor anumite grupuri politice. În repetate rânduri, am solicitat conducerii Asociației, respectiv fostului director executiv, raportările financiare pentru a vedea modul în care au fost cheltuite sumele plătite de Consiliul Judeţean Iaşi, ca și cotizație. Legea prevede foarte clar faptul că situaţiile financiare ale AESPN trebuie auditate financiar de către un auditor extern, independent şi apoi prezentate tuturor membrilor cotizanţi. Or, la AESPN acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Din acest motiv, nu înţeleg efervescenţa cu care preşedintele PNL Iaşi se erijează în avocatul şi apărătorul fostei conduceri a asociaţiei. Orice ordonator de credite, trebuie își ia măsuri ca banii pe care îi dă unei astfel de asociații să fie cheltuiți așa cum trebuie, conform legii. Mai ales atunci când vorbim de bani publici. Este binecunoscut inclusiv faptul că fosta conducere executivă a Asociaţiei a sfidat chiar şi consilierii judeţeni, fiind prezentat în plen un raport superficial şi pueril, care conţinea poze din diverse deplasări, în locul unor informaţii clare şi concrete în legătură cu modul în care banii alocaţi de Consiliul Judeţean Iaşi au fost cheltuiţi”, a spus Popa.