Costel Alexe, candidatul PNL Iași la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași a trasat direcțiile principale ale domeniului cultural pentru următorii patru ani. Costel Alexe a declarat că există potențial economic și turistic dacă domeniul cultural ieșean este tratat cu viziune și seriozitate de către factorii decidenți.
“Din păcate, guvernările PSD nu au făcut altceva decât să marginalizeze până la dispariție instituțiile de cultură, evenimentele și perspectivele acestui instrument de dezvoltare. În statele europene, cultura a devenit un motor de dezvoltare economică și care generează evenimente, atrage turiști, creează emulație și sensibilizează mediul de afaceri. Acest lucru vrem să îl facem și la Iași, după 27 septembrie, când împreună cu echipa liberală vom fi un partener real pentru toate instituțiile de cultură din Iași. Vom face din cultură un pilon al dezvoltării județului nostru pentru că există capacități, există capabilități în acest domeniu care să contribuie semnificativ la valoarea adăugată, bugetul și dezvoltarea de ansamblu a județului nostru. În același timp, turismul trebuie susținut de executivul Consiliului Județean pentru că nu poate exista turism fără cultură și nici invers iar Iașul are potențial enorm din acest punct de vedere. “, a declarat Costel Alexe.
Priorități în domeniul cultural ieșean
Costel Alexe a subliniat că Iașul va avea o strategie culturală județeană pe un orizont de zece ani și care va fi în strânsă legătură cu strategia de turism.
“Aș sublinia că, în ceea ce privește domeniul cultural, prioritățile noastre se îndreaptă către nevoia realizării unei strategii culturale a județului, urmând ca finanțările pentru proiectele culturale să fie făcute pe baza evaluărilor făcute de specialiști, trebuie să identificăm un spațiu propice sau să construim un nou sediu pentru Biblioteca Județeană Gh. Asachi, trebuie să constituim un mecanism transparent de finanțare a unor mari evenimente culturale, dorim să organizăm cel mai mare festival al vinului, gastronomiei și culturii din România și trebuie să acordăm o mai mare importanță conservării tradițiilor locale. Pe lângă toate acestea, în inima orașului nostru trebuie să reabilităm clădirea Filarmonicii de Stat iar pe întreg județul nostru trebuie să reabilităm căminele culturale de la sate. Avem specialiști, avem idei și sunt convins că strategia culturală a județului va fi finalizată în cel mai scurt timp și vreau să vă spun că aceasta are un orizont de zece ani și va veni în strânsă legătură cu o strategie pe turism. Din păcate, Consiliul Județean Iași nu a reușit să atragă niciun euro pe partea de turism în ultimii patru ani, comparativ cu celelalte județe din regiune și din țară. Astăzi, județul nostru nu beneficiază de niciun târg de turism, se constată lipsa unui brand turistic, a unui traseu turistic promovat și consacrat național din care să facă parte Iașul. Avem un potențial deosebit și trebuie să punem în valoare atuurile pe care le avem.“, a declarat Costel Alexe.
Obiectiv: “Fundație culturală a Iașului”
Marile festivaluri ale Iașului ar putea să fie finanțate mai consistent printr-o fundație culturală organizată la nivel județean, într-un parteneriat format dintre administrație și reprezentanți ai domeniului cultural-artistic.
“Festivalul Internațional de Literatură, un proiect care s-a născut sub guvernarea locală liberală la Consiliul Județean, precum și Festivalul Internațional de Teatru pentru publicul tânăr, organizat de echipa Teatrului Luceafărul, au devenit proiectele comunității, reprezentative pentru viața culturală a comunității. Consider că, sub apanajul unei Fundații Culturale a Iașului, unde să avem ca membri Consiliul Județean Iași, Primăria Municipiului Iași, fundații sau artiști independenți, realizarea unor asatfel de evenimente trebuie să fie rodul unui efort conjugat. Cu cât vom investi mai mult în aceste evenimente, cu atât mai mult vom fi vizibili, atât în țară cât și în străinătate.“, a explicat Costel Alexe.