Autoritățile județene au demarat o nouă serie de discuții legate de Spitalul Regional de Urgență din zona Moara de Vânt. Conducerea administrației județene au convocat factorii implicați în proiectul unității medicale din municipiu pentru a vedea stadiul documentației.
Spitalul Regional de Urgență ce va fi construit în Moara de Vânt, iar sursele de finanțare sunt atât fondurile europene, cât și cele guvernamentale. Proiectul unității medicale de la Iași este și cel mai avansat din cele 3 obiective asumate de Guvern, iar administrația de la Consiliul Județean (CJ) Iași a convocat o întâlnire cu experții de la Ministerul Sănătății pentru a verifica stadiul proiectului, conform unei postări de pe pagina de facebook a Președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Discuții despre viitorul Spital Regional de Urgență de la Iași
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a explicat și în ce au constat discuțiile derulate cu cei de la Ministerul Sănătății și de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
„Am avut o întâlnire foarte aplicată cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății și ai Băncii Europene de Investiții pentru a discuta despre Spitalul Regional de Urgență Iași. Mă bucur să vin astăzi cu un update despre acest proiect, mai ales că, în ultima perioadă, am primit întrebări despre stadiul demersurilor”, a susținut Costel Alexe, președintele CJ Iași.
„La o lună de la semnarea memorandumului cu Banca, prin care se vor contracta 250 de milioane de euro pentru susținerea obiectivului de investiții, am continuat discuțiile cu toți cei implicați în proiect. Fiecare instituție este promotorul acestui proiect așteptat de ani de zile. Există premisele unei colaborări inter-instituționale la nivel național și mai ales local fără precedent. Eforturile noastre se vor coordona pentru a prioritiza implementarea proiectului în orice context”, a mai spus Costel Alexe.
Spital cu 950 de paturi, făcut în municipiul Iași
Conform autorităților, citate de bzi, proiectul va fi realizat în aproximativ șapte ani. Împrumutul contractat de la BEI reprezintă circa 59,4 la sută din costul net al proiectului. În proiect se arată că spitalul va avea 850 de paturi, plus 60 de paturi pentru unitatea de primiri urgențe și 40 de paturi pentru internarea de zi.
„Consiliul Județean Iași va fi instituția implicată constant în crearea cadrului de continuare, etapă cu etapă, a întregului proiect, până la finalizarea acestuia. Mă refer aici la acțiuni coordonate pentru asigurarea unei infrastructuri rutiere care să faciliteze accesul la spital, obținerea autorizațiilor și avizelor necesare. De asemenea, este nevoie și de intermedierea discuțiilor cu structurile din teritoriu, precum și identificarea unei strategii de comunicare prin care să poziționăm viitorul Spital Regional de Urgență ca un Pol Regional de Excelență în servicii medicale. Am toată încrederea că, în următorii ani, acest spital, alături de celelalte investiții în obiective din domeniul medical, vor deveni cartea de vizită a județului Iași”, a adăugat Președintele CJ Iași.