Comisia LIBE din Parlamentul European cere statelor UE să voteze primirea Bulgariei, României și Croației în spațiul Schengen

0
862

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să întreprindă pașii necesari pentru primirea Croației, Bulgariei și României în Spațiul Schengen, într-o rezoluție votată joia trecută și care va fi supusă votului sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie.

Rezoluția, care vizează în ansamblul său revenirea la un spațiu Schengen complet funcțional după pandemia de coronavirus, cere “Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile pentru integrarea în Schengen și să întreprindă pașii necesari pentru admiterea Bulgariei, României și Croației în Schengen”, informează un comunicat de presă al PE.

Documentul a fost aprobat cu o zi înainte ca miniștrii de interne din statele membre să decidă redeschiderea completă a frontierelor interne până la 30 iunie și să convină că “orice restricții rămase vor fi justificate, nediscriminatorii și proporționale”.

În rezoluția ce va fi supusă votului în plen, eurodeputații din Comisia LIBE subliniază nevoia urgentă a unui plan de redresare a spațiului Schengen și reformarea regulilor necesare pentru asigurarea unui sistem european de guvernanță privind spațiul de liberă circulație.

“O revenire rapidă la un spațiul Schengen funcțional este necesară pentru salvgardarea libertății de mișcare și pentru asigurarea redresării economice a UE”, au transmis europarlamentarii.

Cât privește admiterea Bulgariei, României și Croației în spațiul Schengen, apelul Comisiei LIBE reprezintă un mesaj politic ce se înscrie în linia declaraţiei comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a propus recent ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen, ca “măsură de actualizare şi consolidare a acestui spaţiu”.

Parlamentul European a dat undă verde încă din 2011 pentru aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen, poziție reafimată de-a lungul vremii de mai multe ori până la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește Comisia Europeană, cât și legislativul european.

În ceea ce privește Croația, cel mai tânăr membru al Uniunii Europene, aceasta a primit undă verde din partea Comisiei Europene în luna octombrie a anului 2019 pentru aderarea la spațiul Schengen.

Decizia finală pentru aderarea deplină a unui stat membru la spaţiul Schengen necesită un vot în unanimitate al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne.