În data de 27 august, Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții publice comune cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de „Sotrovimab (VIR-7831)”, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali, dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology, potrivit comunicatului.
Acesta face parte din primul portofoliu de cinci produse terapeutice promițătoare anunțate de Comisie în iunie 2021 și se află în prezent în curs de examinare continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente.
16 state membre ale UE participă la achiziția pentru cumpărarea a până la 220.000 de tratamente.
Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților cu coronavirus cu simptome ușoare, care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă un risc ridicat de COVID-19 sever. Studiile în curs de desfășurare sugerează că tratamentul precoce poate reduce numărul de pacienți care evoluează către forme mai severe și care necesită spitalizare sau internare în unitățile de terapie intensivă.
„Ne-am angajat în strategia noastră terapeutică COVID-19 să avem cel puțin trei noi produse terapeutice autorizate până în octombrie. În prezent, livrăm un al doilea contract-cadru care pune la dispoziția pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Alături de vaccinuri, produsele terapeutice sigure și eficiente vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a transmis Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Aceștia se atașează la proteina spike și blochează astfel atașarea virusului la celulele umane.
Comisia Europeană a încheiat aproape 200 de contracte pentru diferite contramăsuri medicale în valoare de peste 12 miliarde de euro. În cadrul actualului contract-cadru cu Glaxo Smith Kline, statele membre pot achiziționa sotrovimab (VIR-7831) dacă și când este necesar, după ce acesta a primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație de introducere pe piață (condiționată) la nivelul UE din partea Agenției Europene pentru Medicamente.
Poți citi amănunte pe CaleaEuropeană.ro.