Comisia Europeană a aprobat alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE

0
918

Comisia Europeană a aprobat alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE, a anunțat vineri prim-ministrul Ludovic Orban, aflat într-o vizită la Măureni la recepția lucrărilor de asfaltare străzi în județul Caraș-Severin, printr-o investiție a Ministerului Dezvoltării Regionale.

“Mai am o veste să vă dau, o dau de la Măureni. Comisia Europeană a aprobat alocarea unei sume de 4,99 de miliarde de euro României în cadrul programului SURE. Este vorba de finanțarea măsurilor de susținere a angajaților și mediului de afaceri, măsurilor active de tip program flexibil de muncă, șomaj tehnic și toate celelalte categorii de cheltuieli care vin în sprijinul angajaților și companiilor care au ca obiectiv apărarea locurilor de muncă și susținerea dezvoltării locurilor de muncă. Deci, repet, Comisia Europeană a aprobat plafonul de tragere pentru România din programul SURE este vorba de 4,99 de miliarde de euro. Sunt bani suplimentari față de cele 80 de miliarde, care provin din MFF și din programul de reziliență și recuperare. Sigur că sunt sub formă de credit, rambursabil într-o perioadă medie de 15 ani de zile, dar la niște dobânzi extrem de atractive și, repet, acești bani aproape 4 miliarde şi 100 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a susține companiile, angajații, pentru a apăra locurile de muncă și pentru a susține crearea de noi locuri de muncă pentru români”, a spus premierul, potrivit transcrierii de pe site-ul Guvernului.

SURE face parte din pachetul de sprijin de urgență conceput pentru a face față impactului economic al crizei provocate de COVID-19, acesta fiind instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei. SURE face parte dintr-o serie de trei plase de siguranță, în valoare de 540 de miliarde de euro, convenite de Eurogrup la 9 aprilie 2020 pentru sprijinirea locurilor de muncă, a lucrătorilor, a întreprinderilor și a statelor membre. 

Prin intermediul acestui instrument, România și celelalte state membre vor primi asistență financiară de până la 100 de miliarde de euro, sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase, pentru protejarea forței de muncă și atenuarea riscurilor de șomaj în situații de urgență.

Pentru a atrage cele 4,99 miliarde de euro fonduri din instrumentul SURE, România a trebuit să depună o garanţie de 393 de milioane de euro.

Cele 4,99 miliarde de euro din acest instrument sunt distincte de cele 79,9 miliarde de euro obținute de România în urma acordului Consiliului European privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și referitor la instrumentul Next Generation EU.