Înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă în comuna Ciorteşti este una din cele mai importante realizări ale administraţiei locale, având în vedere dificultăţile cu care s-a confruntat comuna până în anul 2016. Primarul PNL, Alina Apostol, a subliniat necesitatea acestei investiţii, în valoare de 10 milioane lei. Alimentarea cu apă de la fântâni nu mai poate fi considerată o opţiune sănătoasă într-o comunitate cu aspiraţii la standarde europene.
“Aducerea apei în comuna Ciorteşti a fost prioritară încă de la preluarea mandatului. Lucrările au început încă din luna noiembrie 2018 şi dorim să le finalizăm în timp scurt, astfel încât locuitorii să se bucure de condiţii normale de trai. Conform calendarului stabilit, lucrările la înfiinţarea reţelei de apă trebuie să dureze maxim un an”, a precizat Alina Apostol, primarul comunei Ciorteşti.
Proiecte ambiţioase pentru modernizarea drumurilor
Anul acesta, Primăria Comunei Ciorteşti a demarat noi proiecte de infrastructură rutieră. Primarul Alina Apostol a precizat că este vorba de proiectul pentru modernizarea prin asfaltare a unor drumuri din satul Şerbeşti, în valoare totală estimată la 6,5 milioane lei.
“Încă de la început am urmărit să dezvoltăm localităţile comunei prin faciliatarea accesului la drumurile judeţene, comunale şi terenurile agricole iar în acest sens, noi am iniţiat un program de reabilitare şi modernizare a reţelei de drumuri săteşti. Prin acest proiect urmărim asfaltarea drumului communal DC69B şi un număr de 13 drumuri săteşti, cu o lungime totală de aproximativ 7 kilometri. Din momentul semnării contractului, constructorul va avea la dispoziţie maxim 12 luni pentru execuţia lucrărilor”, a declarat primarul liberal al comunei Ciorteşti.
Şcoala are prioritate
Investiţiile în şcolile din comuna Ciorteşti au început încă din anul 2017 şi urmăresc crearea condiţiilor adecvate de educaţie pentru cei mici. Reabilitarea şi extinderea Şcolii gimnaziale Ciorteşti a costat 1,1 milioane lei.
“Oportunitatea investiţiei este generată de necesitatea dezvoltării educaționale si culturale a comunei Ciortesti, prin îmbunătățirea calității actului educațional, creându-se un mediu propice dezvoltării elevilor. Actul educațional se realizează cu personal calificat iar spaţiile destinate procesului de supraveghere si educare a elevilor trebuie să îndeplinească normele si standardele în vigoare, asigurând un mediu optim de desfășurare a activităților specifice şcolilor gimnaziale. În ultimii ani au fost înaintate tot mai multe cereri de înscriere în învățământul gimnazial iar investiţiile în infrastructura şcolară vin în sprijinul acestei cerinţe, astfel încât să putem oferi încredere părinţilor că în comuna noastră se poate face educaţie de calitate”, a declarat Alina Apostol.
Un alt proiect urmărit de Primăria Ciorteşti este legat de înfiinţarea şi dotarea unei grădiniţe cu program normal în satul Şerbeşti, proiect cu o valoare de 2 milioane lei. Grădiniţa cu două săli de clasă poate primi cel puţin 40 de preşcolari în două grupe.
“Construirea grădiniţei cu program normal în satul Şerbeşti face parte din Strategia de Dezvoltare Locală a comunei. Cu ajutorul acestei investiţii se urmăreşte reducerea distanţei de transport a copiilor către instituţia de învăţământ preşcolar, creşterea nivelului de şcolarizare cu trei ani de învăţământ, creşterea gradului de ocupare a părinţilor degrevaţi de educaţia şi supravegherea copiilor cu cel puţin 20%, crearea de locuri de muncă, etc”, a spus primarul Alina Apostol.
O altă unitate cuprinsă în planul de modernizare a fost Şcoala gimnazială din satul Coropceni, cu o valoare a lucrărilor de 1,2 milioane lei. Această şcoală are o capacitate de 4 săli de clasă cu câte 30 de copii, motivând astfel necesitatea unui proiect care să aducă standardele educaţiei la nivel European.
Cultura are nevoie de un spaţiu modernizat
Documentaţia pentru modernizarea căminului cultural din comuna Ciorteşti este finalizată, singurul pas până la realizarea investiţiei rămânând contractarea unui constructor. Lucrările au fost estimate la 1 milion de lei şi nu vor dura mai mult de 12 luni, apreciază administraţia locală.
“Se justifică această investiţie deoarece căminul cultural existent nu reuşeşte să satisfacă desfăşurarea activităţilor social-culturale din comună. Oportunitatea investiţiei constă în valorificarea judicioasă a imobilului, în scopul diversificării ofertelor de petrecere a timpului liber şi a organizării evenimentelor social-culturale într-un cadrul adecvat şi bine organizat. Urmărim astfel dotarea căminului cu mobilier, reabilitarea termică a acestuia, instalarea unei centrale termice proprii, astfel încât să facem posibilă desfăşurarea activităţilor artistice, culturale, expoziţii, dansuri populare şi manifestări tradiţionale din mediul local. Totodată, în incinta acestui spaţiu vor fi facilitate potenţiale întâlniri ale locuitorilor pentru dezbaterea diferitelor probleme ale comunităţii locale”, a mai spus primarul liberal al comunei Ciorteşti, Alina Apostol.