China: în viitorul apropiat, bolile coronariene vor fi depistate printr-un selfie

0
1113

Experții medicali chinezi au colaborat cu diferiți informaticieni pentru a dezvolta o serie de tehnologii bazate pe inteligență artificială (AI), care pot detecta bolile coronariene, prin intermediul imaginii feţei, informează ANSA.


În ultimii ani, diferite aplicații bazate pe AI au fost exploatate în practica clinică zilnică, cum ar fi fi de exemplu analizarea electrocardiogramei și monitorizarea semnelor vitale.


În cel mai recent studiu, cercetătorii chinezi au explorat posibilitatea și fezabilitatea utilizării inteligenței artificiale pentru a depista bolile coronariene, folosind imagini ale feţei.


Aspectul feței a fost mult timp identificat ca un indicator al riscului cardiovascular. Caracteristici precum chelia masculină, îndoirea lobului urechii, xantelasma pleoapelor (depuneri de grăsimi, în special colesterol, localizat pe pleoape) și ridurile pielii, sunt printre cei mai frecvenți indicatori ai unor boli cardiovasculare.


Pentru acest studiu, cercetătorii de la Centrul Național pentru Boli Cardiovasculare din China și cei de la Universitatea Tsinghua au înscris 5.796 de pacienți chinezi. Participanții au fost supuși unor teste cardiace, prin diagnosticarea cu ajutorul analizelor imagistice, şi-au făcut selfie-uri și au răspuns la o serie de chestionare despre starea lor socio-economică, stilul de viață și istoricul medical. După care, în baza datelor colectate de la participanți, a fost dezvoltat și instruit unn algoritm inteligent, care a fost testat pe imaginile feţelor altor 1.013 de pacienți din nouă spitale chinezești.


Potrivit rezultatelor publicate în “European Heart Journal”, algoritmul a demonstrat o sensibilitate de 80% și o specificitate de 54%, depășind modelul tradițional de predicție a bolilor coronariene.
Sensibilitatea se referă la capacitatea algoritmului de a desemna un pacient care suferă de o boală ca fiind pozitiv, în timp ce specificitatea se referă la capacitatea testului de a indica o persoană care nu este afectată de aceste boli ca fiind negativă.


Potrivit cercetătorilor, vor fi necesare studii suplimentare pentru a aplica în mod concret algoritmul, care, deocamdată, are un nivel scăzut de specificitate.


În ansamblu, însă, rezultatele au demonstrat cum un algoritm bazat pe imagini faciale poate ajuta la identificarea bolilor coronariene, ceea ce face ca screeningul precoce al acestor boli să fie promițător.


Într-un editorial publicat în același număr al revistei, cercetătorii Universității Oxford au afirmat că “utilizarea selfie-urilor ca metodă de screening poate fi o modalitate simplă, dar eficientă de a filtra populația către o evaluare clinică mai cuprinzătoare și că întregul potențial al unui astfel de metode de diagnosticare se află chiar în fața noastră”.